torsdag 19 april 2012

Nya tongångar från SAP

Vädret har varit fortsatt vårlikt och det utnyttjade vi igår till en långpromenad ut i de norra stadsdelarna. Idag fick hustrun ta promenaden på egen hand medan jag tog en cykeltur till stan för ett bankärende.
Nu är vi också klara med gräsmattan - mossanerad, krattad och gödslad - och riklig bevattning uppifrån är utlovad under de två kommande dagarna. Det känns skönt att detta tyngsta vårarbete nu ligger bakom oss, så vi kan inrikta oss på rabatter och planteringar istället.

Igår fick vi det första riktiga livstecknet från den nya (S)-ledaren när han tillsammans med sin finanskvinna i en debattartikel i Sveriges största morgontidning presenterade partiets syn på svensk ekonomi och arbetsmarknad. Upplägget antyder en strategi som liknar den som (M) tog till för sju år sedan när 'nya Moderaterna' etablerades och då man helt sonika anekterade det som varit sossarnas paradfrågor. Ska vi månne nu se fram emot 'nya Socialdemokraterna'?
I debattartikeln gör man upp med de senaste årens S-politik i vilken bidragstagarna till synes ofta har varit viktigare än de som arbetat (och betalat skatt!). Ett av budskapen lyder "Alla ska kunna kräva sin rätt, men också göra sin plikt." Till detta knyts ett konstaterande "att människor har ett eget ansvar för att göra sig anställningsbara". Rent generellt framhålls även vikten av en sund ekonomi och att riksdagens överenskomna budgetregler inte är förhandlingsbara.
Detta är tongångar som vi inte hört så mycket av från S-håll de senaste åren och har ett klart signum av Löfvéns fackliga ursprung. Med detta för ögonen och det faktum att moderaterna numera kallar sig 'det nya arbetarpartiet' finns förutsättningar för helt nya konstellationer i svensk politik efter nästa riksdagsval. Därmed ska heller inte landets medborgare under ytterligare en mandatperiod behöva se (SD) i en vågmästarposition i riksdagen!

Inga kommentarer: