måndag 28 februari 2011

In memorian

Ännu ett par dagar har gått med förhoppningsfull tid framför TVn och dess referat från skid-VM i Oslo. För Sveriges del har det så utslitna ordet tyvärr kommit till användning båda dagarna. De så vitt omtalade svenska vallarna har tydligen råkat i en downperiod eftersom svenskarnas skidor tog kål på våra ambitiösa åkare båda dagarna.
Eftersom hustrun kämpar vidare med sin förkylning har det fortfarande inte blivit så mycket verksamhet utomhus, men igår tog jag en tur till stan för ett biblioteksbesök och lite senare en tur till observatoriet i Åkesta för några styrelseärenden. Dessemellan hade vi besök av äldsta dottern. Idag har det bara blivit en tur till mataffären för proviantering.

Idag har massmedia översvämmats av reportage kring Olof Palme på 25-årsdagen av den traumatiska kväll han mördades på Sveavägen i Stockholm. Många minnescermonier har också avhållits på flera håll i landet. Palme var som politiker en person som man antingen älskade eller hatade. Hans retorik och attityder gav egentligen inte heller något större utrymme för att negligera honom. För hans meningsfränder var han "en politker som gjorde Sverige större", medan hans motståndare såg honom som ett socialistiskt hot mot fäderneslandet.
Trots alla övertoner i debatten kring hans person ska man nog inte överskatta hans betydelse för Sveriges utveckling undr 1970 - 80 - talen. Som internationell talesman för Sverige skaffade han oss både vänner och fiender, och inom riket ledde hans sociala patos till reformer som kunde upplevas bra för "de sämst ställda", men också på flera sätt lade den första grunden till den svåra ekonomiska kris som Sverige genomled under 1990-talet.
På bokslutets nedersta rad kan man nog notera att Palme knappast betytt så mycket mera för Sveriges utveckling än de flesta andra av efterkrigstidens statsministrar. I ett demokratiskt samhälle är framgångar sällan en mans verk och Palmes insatser bjöd på både vin och vatten. Till yttermera visso visar en undersökning att av dagens ungdomar vet mindre än hälften vem han var och ännu färre vilket parti han representerade.

Inga kommentarer: