tisdag 8 februari 2011

Ett steg i rätt riktning

Gårdagens gråtrista väder gjorde att vi höll oss mest inomhus, undantaget en liten promenad i närområdet. Idag, tidigt på morgonen, gav vi oss iväg till Uppsala för hustruns inskrivning på Akademiska sjukhuset för planerad sjukhusvård. Själv återvände jag till Västerås och på eftermiddagen tog jag, i soligt vårvinterväder, en långpromenad in till stan för ett besök på biblioteket. Den närmaste tiden får jag vänja mig vid att klara mig på egen hand och fylla tiden så gott det går.

Under tidens gång händer ibland oväntade saker. Det har nu kommit signaler om att IKEA, efter den senaste tidens uppmärksamhet, kanske kan tänka sig att "flytta hem" och åter bli ett svenskt företag. Man lämnade landet i början av 1970-talet, på grund av det dåvarande skattetrycket, men nu öppnar bolagets styrelseordförande för en återflytt. Företags- och ägarbeskattningen talar inte längre emot Sverige, utan den talar för Sverige. Det kan i så fall handla om betydande skatteintäkter för svenska staten - exakt hur mycket beror på vilka av koncernens bolag som flyttar hem.
Finansministerns kommentar är att vi ska ha så goda skattevillkor att människor vill skatta i Sverige, men inte bara följa reglerna utan också göra sin plikt mot samhället, och han hälsar Kamprad välkommen hem. Det är ju förstås inte så svårt att förstå att han gör det, men svensk skattepolitik har mestadels präglats av en del konfiskatoriska inslag och vi vet inte vem som blir finanasminister efter Anders Borg, så det är nog bäst för Kamprad att göra som Putte Kock en gång i forntiden brukade göra i sina tipsrader - gardera med kryss!

Inga kommentarer: