söndag 6 februari 2011

Kompetensbrist

Idag hade vi åter en strålande vacker vårvinterdag med vind som avtagit till dräglig nivå. Detta inspirerade oss till en lång promenad i solen ute på landsbygden söder om stan. Igår var det betydligt mera blåst och motion fick inskränkas till en kortare promenad i närområdet. Istället passade jag på tillfället att baka Finska rågkakor, något som ger "råg i ryggen". I blåsigaste laget var det också i Maine, USA, där skidskyttarna tävlar den här veckan, och det som reportagen visade var den här gången en sällsynt stor mängd bomskjutning på skjutvallen. För svensk del blev det i alla fall en andraplats på herrsidan att trösta sig med.

Något att trösta sig med kan man också behöva om man "valde bort" matematiken i skolan. Dåliga kunskaper i matematik från ungdomen drabbar ända in i ålderdomen, visar nämligen en studie som Finansinspektion (FI) beställt av Svenskt Kvalitetsindex. Kunskaperna är svåra att hämta igen senare i livet, något som kan drabba privatekonomi, hälsa och välbefinnande i framtiden, har man kommit fram till. Nu har FI regeringens uppdrag att bidra till ökad räknefärdighet där svenskarna halkat efter, och behovet av att satsa på matematik i skolan betonas.
Återigen finns skäl att häpna över dessa självklara slutsatser som, förmodligen högt betalda, utredare kommer fram till. Men ändamålet att förbättra svenska folkets kunskaper i matematik är behjärtansvärt - mätningarna av ungdomsskolans resultat under senare år på det här området visar tydligt på behovet. Till att börja med kan man återinföra multiplikationstabellen på lågstadiet och sedan förbjuda användningen av miniräknare på proven i matematik. Då hade kanske också svenskarnas förmåga att som pensionärer kunna hålla reda på pensionspengarna blivit bättre.

Inga kommentarer: