måndag 14 februari 2011

Tunnelseende

Nu har kung Bore bitit till ordentligt igen med -10 grader som högst idag. Trots detta har jag skött om motionspromenaderna med en lite kortare i närområdet igår och en riktig långpromenad i de norra stadsdelarna idag. Extrautrustning för dagen var både långkalsonger och en tjock fleece-tröja under jackan. Som "dagens nyttighet" gjorde jag idag också en avfrostning av frysskåpet och precis som varje gång förvånas man över mängden smältvatten man får ut.
Jag har ännu inte fått någon kontakt med hustrun, som fortfarande är sövd efter operationen, detta för att ge läkning och rehabilitering en så skonsam start som möjligt.

Skonsam kan man också kalla den revulotion som Egyptens folk har genomfört på mindre än tre veckor. Men också här väntar en process för att säkra den nya ordning som folket så länge väntat och hoppats på. Ett centralt inslag i denna är yttrandefrihet och en fri och öppen samhällsinformation, något som vi, i vår del av världen, närmast ser som självklar. Men mycket är inte alltid som det ser ut.
I svenska massmedier tycks världen, förutom just Egypten, 'varit stängd' under dessa veckor. Inte en stavelse har sagts eller skrivits om Afganistan, Irak eller Israel, som alla dessförinnan dagligen haft ett eller flera inslag i nyhetsförmedlingen. Vi har heller inte hört något om en diktatorisk granne på andra sidan Östersjön, vars behandling av sitt folk är jämförbar med den som funnits i Egypten.
Man kan kalla detta för en 'nyhetsmediernas ofrivilliga censur' genom att de av utrymmesskäl är tvungna att begränsa utbudet. Trots allt blir det ju ändå en begränsning av informationen som man inte själv styr över och dilemmat blir hur man för sin egen del ska kompensera sig för bristen i massmedias utbud. Problemet blir att man inte vet vad man inte vet, men får trösta sig med att det man vet förhoppningsvis är sant och oförvanskat, men det blir ju ändå som betrakta sin omvärld genom ett rör som någon annan bestämmer riktningen på. Hur man än vänder sig så har man rumpan bak!

Inga kommentarer: