lördag 26 februari 2011

Guld i fädrens spår

Idag släppte äntligen kung Bore greppet och jag - hustrun är förhindrad p g a förkylningen - kunde äntligen gå ut på en liten promenad utan att behöva klä på sig hela garderoben. Igår blev det en innedag så när som på en mindre snöröjning efter morgonens snöby. Efter den bakade jag frallor och rågkakor innan vi efter lunch fick besök av yngsta dottern. Bakningen fortsatte idag, då jag för första gången på flera år tillagade vår hembakade lördagspizza - mums, mums!
Vår bevakning av Skid-VM har fortsatt, men några större svenska framgångar kunde inte noteras. Det blev som bäst en fjärdeplats idag på damernas "Dubbeljakt" och för övrigt har det mest handlat om backhoppning, som svenskarna i stort sett inte har något med att göra.

På tal om skidor så kunde vi idag läsa om Vasaloppet eller -loppen, som man numera kanske bör kalla tillställningen, och den tillhörande "guldrullningen i spåret". Totalt över en halv miljard, eller 528 miljoner kronor, kommer att spenderas på årets Vasalopp. Startavgiften ligger på 1.000 kronor och om man räknar in resor, boende och utrustning lägger åkarna i snitt runt 10.000 kronor på det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora.
I fjol sattes nytt deltagarrekord med 57.000 åkare. I år ligger prognosen på 59.000 och längdskidåkningen har nått ett intresse som inte skådats på många år dessförinnan. Det är förstås de svenska framgångarna i vinter-OS för ett år sedan, kombinerat med de sällsynt snörika vintrarna i södra Sverige två år på raken, som har fått folk att tända till. Det känns ju då skönt att den snö man svurit över de senaste två vintrarna gett stimulans och glädje åt någon annan. Det gäller, som vanligt, att tänka positivt och förtränga de förtretligheter man själv har upplevt. Snöskottning är ju trots allt ett ganska kortvarigt och övergående problem.

Inga kommentarer: