söndag 20 februari 2011

The sky is the limit

Under gårdagen sysslade jag mest med de vardagliga göromålen på hemmaplan, men tog också en promenad till Rocklundaområdet och tittade en stund på när VSK Bandys juniorer hade träningsmatch. Man funderar ju på hur det är möjligt att hålla deras tempo på skridskor under 90 minuter.
Idag var det istället dags för årsmöte i VARF, där jag blev omvald till ytterligare två år som sekreterare i styrelsen. Det är stimulerande att vara delaktig i en så expansiv process som denna förening nu genomgår - årsmötet gav t ex klartecken för att bilda en ungdomssektion, vilket är uppfriskande för en verksamhet där medelåldern bland medlemmarna av tradition annars är hög, alltför hög egentlligen.

Mötet avslutades med ett intressant föredrag av Dr Andreas Korn, Uppsala universitet, som berättade om resultat från sin forskning om "tvillingstjärnor" till Solen. Begreppet står för stjärnor som har likvärdig ålder och storlek och ungefär samma materiella sammansättning. Genom dessa studier av avlägsna himlakroppar kan man få fram ny kunskap som också gäller för Solen, men som inte går att få fram genom direkta studier eftersom Solen ligger för nära oss och därmed lyser för starkt. Det är verkligen imponerande att se hur man med dagens teleskopteknik kan skärskåda objekt, som ligger flera tusen ljusår bort, in på "bara benen".
Föredraget avslutades med några ord om Gaia-projektet, som kommer att bli den största forskningsinsatsen genom tiderna inom astronomin. Till en beräknad kostnad av sex miljarder kronor och med insatser av ca 300 forskare från hela världen räknar man med att kunna identifiera en miljard stjärnor inom Vintergatan. Priset blir alltså sex kronor per stjärna vilket väl får anses överkomligt. Framtiden får utvisa på vilket sätt de nya kunskaperna sedan kan nyttiggöras för mänskligheten!?

Inga kommentarer: