torsdag 24 februari 2011

Förenklad framfart

Den osedvanligt besvärliga kylan har fortsatt, med - 21 grader här på morgonen och - 34 grader senaste natten så långt söderut som i Roslagen. Nu tycker jag det får vara nog! Igår hade jag den stora glädjen att hämta hem hustrun från sjukhuset, nu tillräckligt bra för att få fortsätta rehabiliteringen här hemma, trots att hon fått med sig en irriterande förkylning. Nu ser vi fram emot våren med dess sol och värme.
Idag gick en stor del av dagen åt till att på TV bevaka inledningen av Skid-VM i Oslo, som idag avverkade sprinttävlingen. Damerna fick se sig frånåkta och utan medalj trots tre svenskor i finalen. Dessto bättre gick det för herrarna som lyckades kapa åt sig både guld- och bronsmedalj till Sverige.

Idag kunde man läsa om ett nytt exempel på den tekniska utveckling som hela tiden kan förändra och förundra. Vi kunde nu få veta att "hjulet uppfunnits på nytt"! På en video från USA ses olika personer susa fram på vägarna stående på ett till synes enkelt hjul. När man nått målet för sin resa viker en man in fotstöden och lyfter upp sitt nio kg tunga fordon med det inbyggda handtaget. I hjulhöljet ryms gyroskop som sköter balansen, en motor på 1 000 Watt och ett batteri som klarar två timmars rullande efter en uppladdning som tar 45 minuter. Föra att gasa lutar man sig framåt och för lägre fart bakåt. När man vill svänga är det bara att flytta kroppsvikten på fotstöden.
Som jag sagt några gånger tidigare: Man kan aldrig sluta att förvåna sig. Det verkar ändå vara en snilleblixt att klara sig med ett hjul med tanke på den ständigt ökande trängseln i våra stora tätorter. Speciellt borde vara något för kineserna att tänka på som nu är i färd med att byta ut sina cyklar mot bilar med förödande kaos och luftföroreningar som följd på allt flera ställen.

Inga kommentarer: