tisdag 22 februari 2011

Tunga moln på ekonomins himmel

Den envisa kylan håller greppet och man har lätt för att avhålla sig från att vara utomhus. Igår hade väderguden dessutom ordnat med ett litet behov av snöröjning trots detta. Inte ska det väl snöa när det är tio minusgrader! Igår fick hustrun flytta till sjukhuset i Västerås och jag har kunnat besöka henne ett par gånger. Rehabiliteringen efter operationen ser ut att följa förväntad utveckling och det kan kanske ganska snart bli dags för henne att återvända till hemmets lugna vrå. För min egen del blir det i kväll ett besök hos Aktiespararna för att delta i månadens Aktieträff.

Aktier är för övrigt något som är ett hett ämne just nu. Oron i arabvärlden och dess risker att ge störningar i oljeproduktionen har den senaste veckan satt djupa spår i aktieindexen runt om i världen. Placerarna vill minska sin riskexponering och pengarna flyr från aktier till mindre känsliga placeringar. I den reala ekonomin har samtidigt ett snabbt ökande oljepris spridit osäkerhet både i konsumentledet och industrin. Rädslan för stora störningar i oljeproduktionen kan snabbt bli ett starkt hot mot den ekonomiska återhämtning efter finanskrisen, som vi kunnat se det senaste året.
Det kan i värsta fall komma att bli en dyrköpt seger för världen när dessa förtryckta människomassor nu vill frigöra sig från sina plågoandar. Trots detta måste mänskliga rättigheter prioriteras. Det är inte en dag för tidigt att man kan börja skaka av sig envåldshärskare från 1900-talet och istället bygga en framtid som tillvaratar de många människornas kreativa krafter.

Inga kommentarer: