onsdag 2 februari 2011

I orkanens öga

Vädret har hållit kvar den vårliga karaktären och vi har fått våra promenader i solen. Igår en kortare i närområdet och idag en längre ute på landsbygden norr om stan efter det att vi varit en tur till östra köpcentret på förmiddagen. Igår kunde jag också glädja mig åt att klara av årets undersökning hos tandläkaren utan anmärkning och det var första gången som detta lyckades på flera år. Därmed blev det också kvar ett belopp pengar som kan användas till betydligt trevligare saker.

Trevligt är det däremot inte för invånarna i Queensland i nordöstra Australien, som just nu förbereder sig på att möta cyklonen Yasi vilken i detta nu är på väg in från Stilla havet. Ovädret har uppgraderats till klass 5 och tros vara den värsta som i känd tid drabbat denna del av världen. Detta ska de stackars människor, som bara för några veckor drabbats av de värsta översvämningarna i mannaminne, efter att det fallit över 1000 mm regn på några dagar, också stå ut med. Det man nu väntar på kan bli än värre - det har talats om vindstyrkor på upp till 75 meter per sekund - och det är svårt att förstå hur man orkar komma tillbaka efter prövningar av den här sorten.
Det som kanske är minst lika oroande är de illavarslande profetior, som finns kring klimatförändringarna i spåren av atmosfärens stigande temperatur. Dessa talar om allt svårare och allt mera flertaliga reaktioner av naturen i form av stormar och skyfall. I den takt som sådana nu inträffar allt tätare på olika håll på vårt klot kan det tyckas som en god idé att ta dessa som varningar, som inte får negligeras!

Inga kommentarer: