fredag 18 februari 2011

På väg mot en ny tid

Kylan fortsätter att bita kring sig och man stannar inte utomhus längre stunder. Igår tog jag i alla fall en kort promenad till mataffären för lite proviantering. Idag gjorde jag ännu en resa till Uppsala för att besöka hustrun på sjukhuset. Hon har nu vaknat upp så vi kunde ha ett litet samtal och nu börjar också hennes arbete med att återvinna krafterna efter operationen och en tung medicinering. Det kändes ändå bra att vi åter kunde tala med varandra.

Tala med varandra har de betydligt svårare för inom arabvärlden där proteströrelser snart spridit sig till samtliga arabländer. Efter att "fredliga revolutioner" kunnat genomföras i Tunisien och Egypten, tar nu övriga feodalherrar till allt hårdare tag med flera dödade och många skadade i demonstrationstågen i flera länder - opinionsyttringar som framförs utan våld, men möts av regimernas styrkor med vapen i hand.
Mycket tyder nu på att folken fått den inspiration som behövs för att vägra att fortsätta underkasta sig det förtryck de levt under i flera årtionden. Nya demokratiska regimer i alla dessa länder är ännu så länge en utopi, men ser ändå ut att vara möjlig att uppnå. Den gamla pålitliga dominoeffekten kan mycket väl bli det som till sist skriver första ordet i ett nytt kapitel av världshistorien. De berörda länderna står för en stor del av världens produktion av råolja och hanteringen av denna är av avgörande betydelse för världsekonomin. En fredlig och konstruktiv tillvaro i denna region tillhör idag de absolut viktigaste punkterna på mänskligheten önskelista!

Inga kommentarer: