onsdag 16 februari 2011

S-partiet ute på hal is

Igår gjorde jag en ny resa till Uppsala för ett besök hos hustrun på sjukhuset. Det var nu första gången efter operationen vi fick en kontakt med varandra, även om påfrestningen fortfarande är påtaglig. Nu börjar emellertid förbättringen allt mer märkas dag för dag.
Tiden idag har jag, med undantag för en promenad till mataffären, använt för att städa i datorns mapparkiv samt ta hand om en mängd korrespondens som hamnat på efterkälken den senaste tiden. Väderleken är också acceptabel med bara några få minusgrader ute och dagsljuset signalerar dag för dag allt mera att våren så sakta börjar närma sig.

Med kriskommissionens rapport som lades fram igår var det nu meningen att det också skulle börja att våras för S-partiet. Med de resultat som presenterats kommer det nog ändå att bli en sen vår. I den förnyelse som sagts vara nödvändig för en ny framgång(S)saga för partiet tolkar kommissionen i långa stycken in en återvändning till 1970-talets dogmatiska kollektivism. Uttryckt i termer av "statligt stöd" och "statligt ansvar", men också ökad reglering av olika grenar inom den privata sektorn döljer sig en tydlig strävan till centralisering och beskuren rörelsefrihet för enskilda medborgare. För att klara detta antyds också framtida behov av höjda skatter. Löften om höjda nivåer i olika bidragssystem förstärker naturligtvis också detta behov.
Det som nu är intressant är frågan om vilka väljare man tror sig kunna attrahera med en sådan politik. I senaste opinionsmätningen hade sympatisörernas andel sjunkit till ca 25 procent och utsikten till höjda skatter lär knappast påskynda något större återtåg. Slutsatsen blir att om inget mirakel inträffar så kan kommissionens rapport snarare leda till motsatsen. Den vänstervridning av politiken som föreslås ligger på värsta tänkbara sätt fel tiden när landet är på väg mot en högkonjunktur och styrs av en regering som uppfyller sina uppställda mål på punkt efter punkt. De konkreta åtgärder till förbättring i samhället man föreslår håller den nuvarande regeringen redan på att införa!

Inga kommentarer: