fredag 26 november 2010

Rätt ska vara rätt

Nu har det slutat snöa , men istället har kylan bitet till ordentligt - 11 minusgrader i morse är inget vidare och framtiden spås bli ännu svalare. Detta har naturligtvis avhållit oss från utomhusvistelse och istället har jag satsat tiden på att behandla de kvarvarande råbilderna från sommarens resor. Totalt blev det drygt 200 bilder under årets husbilssäsong. Nu blir det till att börja leta vackra vintermotiv istället. Under tiden som jag suttit vid datorn har hustrun så smått börjat med julförberedelser och bland annat bytt till julgardiner - första advent lurar ju runt hörnet.

Idag var det så hovrättens tur att uttala sig om Pirate Bay och deras verksamhet i mediabranschen. Visst blev det en nyansering mot den tidigare domen i tingsrätten, men i princip ingen ändring. De som dömts skyldiga fick minskade fängelsestraff men rejält ökade skadeståndskrav. Domen kommer omedelbart att anmälas för prövning i Högsta domstolen, vilket knappast är överraskande. Sakförhållandena gör att ett prejudikat är högst önskvärt för att slå fast svensk rättsuppfattning för framtiden på detta område. Strängt taget är det en fråga om en motsättning mellan yttrandefrihet och upphovsrätt och betydligt viktigare områden inom näringslivet än musik och film berörs principiellt. Inom näringslivet satsas enorma belopp på produktutveckling, som snabbt skulle omöjliggöras om patenrätten sätts åt sidan. Förmodligen kan något liknande gälla för filmbranschen och många musiker skulle säkert ge upp om de på förhand vet att någon annan snabbt kan casha in förtjänsten.
Ett problem för enskilda nationer är att Internet är internationellt och det som är förbjudet här kan enkelt drivas vidare någon annanstans. För att då klara av ett förbud krävs censur och det tror jag ingen vill ha. Istället tror jag att vi med tiden får se ett internationellt system med avgifter på inspelningsbara medier som kan generera pengar till att ersätta de artister, musikskapare eller filmmakare som idag blir bestulna på ersättning för sina insatser. Patentlagstiftningen finns det dessbättre en rad andra möjligheter att säkra.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!- Men tyvärr är du lite sent ute. Har du inte hört talas om "Kassettskatten"? Den drabbar alla musikkassetter, CD-skivor och videokassetter!- även för egenproducerad musik eller dylikt! Att ta del av Unni Druges uttalande är välbefinnande för samvetet!
Musikanterna får inte mycket av ersättningen, den mesta hamnar i skivbolagens kassakistor!
De "lagliga" alternativen är inte särskilt bra, även om de blivit bättre.
Stickan

BÅA sa...

Jo, jag känner till "kasettskatten", men jag blir inte överraskad om det kommer mera. Var pengarna sedan hamnar är ju en förhandlingsfråga mellan berörda parter.