lördag 6 november 2010

Kulturens tinnar

En förhoppningsvis tillfällig ömhet i mitt högra knä har påtagligt begränsat våra motionspromenader de senaste dagarna - dessutom extra förargligt med tanke på det härliga höstvädret vi begåvats med. Igår åkte vi istället till västra köpcentret för en del ärenden och i morse for vi till det östra för att veckohandla.
Allhelgonadagens eftermiddag åkte vi sedan till öppet hus i ateljeerna hos ett halvdussin västeråskonstnärer. Där fick vi se en överraskande stor samling god konst samlad i SMTs gamla fabrikslokaler, som ett klart lysande exempel på hur återanvändning av lokaler kan ordnas. Det är nog så, att vid närmare eftertanke upptäcker man, att konstlivet i den "gamla brukshålan" är både tämligen utbrett och dessutom ofta av bra kvalitet. Kanske har kulturen till sist hittat sin jordmån även här.

Den har ju förstås ingen chans mot kontinentens stora kulturgiganter, även om utvecklingen också där kan gå långsamt. I över hundra år har La Sagrada Familia (Den heliga familjen) i Barcelona varit en byggarbetsplats. Men vid en mässa i dag kommer påven Benedictus XVI att välsigna kyrkan, som därmed kan börja användas för gudstjänst. Byggandet skulle från början finansieras enbart genom personliga gåvor, som ett sätt för en troende katolik att sona sina personliga synder. Idag finansieras byggandet emellertid främst genom biljettintäkter, 18 miljoner euro 2009, från de miljontals turister som besöker Sagrada Familia varje år.
Förhoppningen är nu att basilikan ska stå helt klar år 2026, hundra år efter arkitekten Antoni Gaudís död. Eftersom katolikernas offervilja tydligen är skral - eller saknas det möjligen personliga synder som behöver sonas (?) - så får vi hoppas att inte också turisterna sviker projektet. Efter vårt eget besök där för drygt 15 år sedan, kan jag säga att skapelsen faktiskt är värd att se.

Inga kommentarer: