måndag 8 november 2010

Det visste jag inte!?

De två senaste dagarna har vi delvis fortsatt i kulturens tecken. Igår tog vi bilen ut till galleriet i Nykvarn, som visade en briljant utställning av Christina Sigvardsdotter Weibergs akrylmålningar. Kanske var motiven inte av det mera känslosamma slaget, men hennes enastående tekniska skicklighet överröstar all kritik.
Idag var det istället vår egen tur att på veckans målarpass på Club Artis försöka uttrycka våra ambitioner i bild. Själv började jag jobba med ett nytt djurmotiv i akryl, medan hustrun började på en stämningsfull bild av våra döttrar i skolåldern.
Mellan all konst använde jag förmiddagen till att skifta till vinterhjul på bilen. Den gångna natten hade vi nedåt 10 minusgrader och årets första rejäla snöfall är utlovat till i morgon, så nu är det ingen återvändo att hoppas på.

I bruset av den senaste tidens alla sensationer kring informationsfrågor, med eller utan inslag av mutor eller omoral, har den svenska bannstrålen nu riktats mot USA och dess ambassad i Stockholm. Amerikanerna har tagit sig för att registrera personer som kan ses som en säkerhetsrisk mot nämnda ambassad, utan att fråga svenskarna om lov. Brottsrubriceringen är olovlig underrättelseverksamhet. Det är det, om man för en främmande makts räkning i hemlighet eller genom "svikliga medel" samlar uppgifter om en annans personliga förhållanden.
Nu är det emellertid oklart om svenska SÄPO vetat om ofoget eller ej, och åklagaren har ett nytt fall att fundera på om "förundersökning ska inledas". Mera insatta personer ser det dock som uteslutet att inte SÄPO skulle ha informerats av "samarbetspartnern" CIA. Ambassaden säger att "vi samarbetar med svenska myndigheter". Det må vara hur som helst med den saken, men svensk politiks verklige gigant, kommunisten Lars Ohly, har snabbt tagit tillfället att KU-anmäla den svenska regeringen för dess bristande tillsyn av säkerheten för landets medborgare. Man kan ju stillsamt fråga sig om han är helt obekant med den ryska ambassadens väloljade spionagemaskineri. I vilket fall som helst borde han väl, liksom de flesta andra vuxna människor, känna till att praktiskt taget alla nationer på detta klot håller sig med en underrättelsetjänst till gagn för sin säkerhet och integritet. Därvidlag är inte USA något undantag! Men när Ohly nu åter hamnat ute i kylan griper han naturligtvis desperat efter något hålla sig flytande på.

Inga kommentarer: