måndag 22 november 2010

Hot om snöoväder

I det fortsatt gråslaskiga novembervädret blir vår utevistelse allt mindre. Igår gick vi en runda i närområdet efter det att jag ägnat förmiddagen åt att baka olika sorters matbröd. Idag blev det ännu mindre motion då vi tog bilen till stan för att lämna in våra bidrag till konstklubbens julsalong. På vägen hem stannade vi till vid en ICA-affär, som regelbundet brukar ordna "grisfest" - fest är det för att man då kan köpa fläskkött av bra kvalitet för nästan halva priset. Sådant uppskattas naturligtvis så här strax innan all julmat ska lagas.
Som lök på laxen vad gäller vädret har vädergudarna i Norrköping utfärdat en klass 2-varning för analkande snöoväder. I Småland kan det som värst bli tal om en halvmeter nysnö och vindar strax under storm. Huga! Med lite tur kanske vi, här norr om Mälaren, klarar oss undan eländet, vilket vi vet om några dagar.

Men de som drabbas får väl tänka: le och var glad, det kunde vara värre! Själv minns jag skånska snövintrar på 1940-talet då snödrivor började vid skorstenen på huset och sträckte sig femtio meter längs marken. Någon morgon fick far ta sig ut genom en sidodörr för att skotta fram husets huvudingång och för att komma ut till länsvägen var det ofta flera dagar då häst och släde var det enda gångbara transportmedlet. Det finns ändå de som haft ännu värre:
- Vintern 1926 sattes svenskt rekord i snödjup i Kopparåsen i Lapplandsfjällen med 327 cm.
- Så nyligen som 1989 hade Leipikvattnet i norra Jämtland 278 cm.
- Utanför fjällområdet leder Degersjö i Ångermanland med 190 cm år 1967.
- I Blåbärskullen i Dalsland hade man 180 cm år 1951.
- I Gävle kom det 150 cm på ett dygn år 1998.
- Men även det nu utpekade Småland finns med på listan då Misterhult år 1985 hade 150 cm, varav en meter kom på ett dygn.
I Mälardalen är vi vanligen förskonade från dessa naturens vredesattacker, även om den senaste vintern höjde ett varnande finger, som vi inte vill se igen. Visst blir det ljust och vackert med lite snö på mark och växter, men lagon är som alltid bäst. Vi klara oss bra med det vi redan fått!

Inga kommentarer: