söndag 28 november 2010

Farliga läckor

Till min stora besvikelse hade vi idag på förmiddagen blivit tilldelade ytterligare 15 cm nysnö, helt i strid med väderspåmännens prognoser. Det var bara till att på nytt greppa snöskyffeln och få bort otyget, samtidigt som jag skänkte alla dem i landet som drabbats betydligt värre, en tanke. De senaste två dygnen har stora delar av väg- och järnvägstrafik söder om Gävle varit mer eller mindre kaotisk. Ur led är tiden!!
Vi har fått hålla oss inomhus, för de stora snömängderna har dessutom ledsagats av kyla på sju á åtta minusgrader och då går man inte ut om det inte är nödvändigt. Kyla och sol kan vara OK, men inte kyla och snöglopp. Igår tog vi oss i alla fall ned till stan en vända för att titta på konstklubbens julsalong och där var det gott om amatörernas verk av varierande kvalitet.

Efter att senast ha funderat kring de svenska turerna om konflikten mellan upphovsrätt och illegal nedladdning från Internet kan jag nu lägga till det senaste i branschen, nämligen Wikileaks kommande "avslöjanden" av miljontals "hemliga" dokument från det internationella diplomatin. Enligt Julian Assange handlade det om mer än 250 000 dokument av intern UD-post från USA:s ambassader runt om i världen som skulle offentliggöras. Materialet säges täcka alla frågor av betydelse i samtliga länder i världen. Tidigare i helgen har amerikanska UD förklarat att Wikileaks bryter mot lagen när redaktionen innehar hemliga amerikanska dokument. Samtidigt avvisade man kategoriskt förhandlingar med Wikileaks inför den planerade publiceringen.
Det finns flera frågor att ställa kring det Wikileaks nu gör. Hur kan det komma sig att detta slag av korrespondens av "känslig karaktär" inte krypteras så den blir otillgänglig för utom stående? Hur kommer man att gå tillväga för att "täppa till" läckorna? Hur kommer "avslöjandena" att förändra diplomatisk kommunikation i framtiden? Tveklöst är det så att vi här har ett upphovsrättsärende i den högre skolan och följderna blir intressanta att följa.

Inga kommentarer: