onsdag 20 januari 2010

Valrörelsen har börjat

Förutom vintertidens vardagliga lunk har jag börjat jobba med ett förslag till ändrade stadgar för vår astronomiförening, VARF - den senaste tidens expansion tarvar uppfräschning av rutiner och organisation för att investeringarna ska ge bra återbäring. Idag hade jag också ett möte med en kollega i kärnkraftgruppen för att bereda en insats i ett möte med det lokala (C)-partiet vad gäller energipolitiken. Detta är ännu ett möte i vår serie för påverkan av de politiska partierna, där vi redan mött (M) och (Fp).
Under tiden har hustrun börjat forska i släktens mera perifiera delar och där finns det många nya utmaningar att tackla.

Idag var det årets första partiledardebatt i Riksdagen och den blev ungefär som väntat - dvs mest nedvärdering av den motsatta sidans insatser. Statsminister Reinfeldts lägesbeskrivning var: "En erfaren allians som tagit ansvar för Sverige mot ett fuskande vänsterexperiment som tar springnota." Oppositionsledaren fru Sahlin hävdade att det i själva verket är regeringen som tar springnota genom att låna till skattesänkningar.
Full sysselsättning, bättre kvalitet i välfärd och motstånd mot våld och droger är utmaningarna för en ny regering efter valet, var Alliansens budskap. "Den rödgröna röran" hade förslag som i allt väsentligt pekar på återgång till "gammal hederlig sossepolitik", dock utan allt för konkreta linjer. De "överenskommelser" man påstår sig ha uppnått innehåller mycket som ska baseras på parlamentariska utredningar efter valet, men också på ett rejält ökat skattetryck. Stackars Svensson, du får köpa grisen i säcken och hoppas på det bästa, eller också ge Alliansen fortsatt förtroende!
Personligen har jag svårt att föreställa mig fru Sahlin som statsminister, eller Thomas Östros som finansminister för att inte tala om Sven-Erik Österberg som näringsminister. Och vad riskera vi att miljömupparna och kommunisten Ohly ska ställa till med - man ryser vid bara tanken! Hur som helst ska det bli intressant att följa valrörelsen under året - kan vi redan nu utnämna det till pajkastningens år?

Inga kommentarer: