söndag 24 januari 2010

Nätet i Herrens tjänst

Veckohelgen har gått i avslappningens tecken. Visst har vi gjort våra promenader (7 km på två dar) plikttroget och hustrun har fortsatt med det nya projektet med släktforskning kring sin gudfar. Själv har jag varit helt utan uppdrag och fört en ren pensionärstillvaro med att läsa böcker och lösa korsord eller Suduko. Vädret har dessutom varit lugnt och inte orsakat några olägenheter i form av snöröjning eller dylikt.

Lugnt har det däremot inte varit i stan. Bråk och oreda är dessvärre numera allt för vanligt i vår gamla, men numera förvuxna, bruksort. Det rapporteras att veckohelgen bjudit på ovanligt många fall av misshandel och personrån hör ju redan till ordningen för dagen, liksom klotter och sönderslagna fönster på skolor tillsammans med all annan skadegörelse. Bekräftelsen på allt vi kan läsa om varje dag i lokaltidningen kom i veckan med en utredning av kriminologen LGWP som konstaterar att Västmanland statistiskt sett är det mest kriminella länet efter Stockholm. En tröst i den bedrövelsen kan möjligen vara att resultatet till en del kan tänkas bero på ett osedvanligt effektivt polisarbete i vårt län.
Kanske är det så att metoderna för ungdomarnas uppfostran till hedervärda medborgare behöver uppdateras. Då kan möjligen idéer finnas att hämta från katolska kyrkan. Påven har nämligen uppmanat prästerna att börja twittra. Präster måste lära sig utnyttja internet smart, och sätta mediet i Ordets tjänst, säger påven Benedictus XVI. Kyrkans män måste ta till sig "de nästan gränslösa uttrycksmöjligheter" som tidens teknik ger, manar katolska kyrkans överhuvud i ett budskap inför årets världskommunikationsdag i mars. Inte bara katoliker, utan även människor av andra trosriktningar bör tas med i kyrkans elektroniska kommunikationsinsatser. Katolska kyrkan har för övrigt redan en åttaspråkig webbsajt, en kanal på Youtube och en Facebookgrupp.
Ska vi tro att vi snart ser ett nytt steg mot det virtuella samhället där sociala och rättsvårdande instanser uppgås med unga generationen genom internet!?

Inga kommentarer: