torsdag 28 januari 2010

Saab som fågel fenix?

Gårdagens snöoväder ledde till ännu en innesittardag. Ett dygns snöfall med 20 cm nysnö gav istället två timmars arbete med snöskyffeln idag. Under tiden fick hustrun ta en motionspromenad på egen hand. Snöläget är nu sådant att det börjar uppstå "förvaringsproblem". Det har inte inträffat på flera år och man kan ju undra om detta också ingår i den pågående klimatförändringen. För övrigt har det rullat på med de vanliga vardagssysslorna och hustrun har gjort flera framsteg i det nya släktforskningsprojektet.

Igår stod hela Sverige på tå efter att försäljningen av SAAB Automobile givits tillkänna. Nu skulle allt igång med en farlig fart och berörda direktörer nästa helgonförklarades av massmedia och facket på SAAB. Men sedan har det kommit varningsord från folk som kan branschen och idag sade köparen att chansen är fifty-fifty att affären kan slutföras - allt hänger på lånet från EIB. Allt handlar om lån och konstiga ägarförhållanden och något eget kapital står inte att finna. Man kan ju undra vad det egentligen är som Spyker köpt när man i SAABs senaste kända årsredovisning anger ett negativt eget kapital på 3,4 miljarder kronor. Dessutom förutskickas ingen vinst i verksamheten förrän år 2012.
Om man sedan jämför den framlagda affärsplanen med dagens tendenser på bilmarknaden ser det inte alls ljust ut. Genom att satsa på stadsjeepar och "premiumbilar" när bilköparna vill ha små, bensinsnåla fordon, så har man, vad jag kan förstå, nichat in sig på fortsatta förluster, när idéen är att konkurrera med Audi och BMW. Regeringens garantier för EIB-lånet, om det nu alls kommer att ges ut, kan då i slutändan ge alla skattebetalare i Sverige tillfälle att ställa upp med så där en 500 kr vardera. Men det är det kanske värt att betala för nöjet att ha kvar SAAB några år till!?

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det någo på allvar som tror att det kommer att ordna sig för SAAB? Inte nog med att det gått med förlust ett antal år, så är det ikadant för SPYKER - förlust i bokslutet ett antal år.