lördag 30 januari 2010

Kung Bores järngrepp

Vintern håller oss fortsatt kvar i ett stadigt grepp med kraftig kyla (idag 14 minusgrader) och snöoväder på många håll. Trots detta har vi trotsat kung Bore och varit ute och rört oss ett par kilometer varje dag.
Igår var jag med (M)s energiprogramgrupp på besök hos vår riksdagsledamot för att ge honom underlag för Alliansens förhandlingar i riksdagen om den nya "kärnkraftlagen". Diskussionen utmynnade bland annat i förslag om en debattartikel om internationell reaktorforskning och detta har tagit en del av min tid idag.

Det går emellertid inte att släppa funderingarna kring den osedvanligt stränga vintern vi begåvats med i år. På tomten har vi nästa fyra decimeters snödjup och utanför stan har på sina håll mätts upp nästan sex decimeter. Detta lär vara värsta snötäcket sedan 1987 och mera snö sägs vara också gång.
Problemen finns på många håll och både väg-, tåg- och flygtrafik har haft stora problem. Till och med i Danmark har det varit massor av förseningar och 150 tåg har ställts in. I mina barndomstrakter på skånska Österlen är det lika illa som vanligt. Nattens snöoväder har skapat kaos i stora delar av Skåne. Tågtrafiken ligger helt nere och stora delar av lokaltrafiken har också haft problem. Och i Stockholm har snöröjningen brutit ihop - på många ställen finns helt enkelt ingen mera plats att lagra snön på - ett problem som börjar bli märkbart även på vår egen gata här hemma.
Märkligt är att vi redan i september kunde misstänka den här utvecklingen när vi noterade den osedvanligt stora mängden rönnbär. Enligt Bondepraktikan var rikligt med rönnbär lika med en sträng kommande vinter, vilket härmed torde kunna anses bekräftat. Gammal visdom brukar vara att lita på!

Inga kommentarer: