söndag 3 januari 2010

Norgehistoria!?

Året fortsätter som det började med kallt vinterväder. Vi har ändå klarat våra promenader och nu avverkat en mil på tre dagar. Även i övrigt går allt sin gilla gång här hemma och idag har det varit mycket vintersport att se på TV - dessvärre utan några mera framstående svenska prestationer. Några av våra ess är dock hemma och laddar upp inför OS som startar om en dryg månad.

Den historiskt märkvärdiga vargjakten, som inleddes efter årsskiftet i Sverige, var snabbt avklarad. Efter två dagar var 25 av de 27 tillåtna djuren avlivade. Debattens vågor har, inte helt oväntat, gått höga kring det riktiga att decimera vargstammen och svenska Världsnaturfonden anmäler staten Sverige till EU-kommissionen för brott mot regler om biologisk mångfald. För egen del ser jag ingen möjlighet att bibehålla denna mångfald utan kontroll av vargstammens omfattning. Vargen har bra förmåga att föröka sig och saknar predatorer i svensk natur och skulle med tiden göra slut på åtminstone rådjur och hjortar i våra svenska marker och det kan väl inte ens Rovdjursföreningen tycka är bra.

En ytterst märklig händelse rapporterades från Oslo idag, där en ambulans kallats till en sjuk kvinnas bostad. Den kom samtidigt, som en bil med flera av kvinnans släktingar, till platsen. Dessa uppträffe hotfullt och hindrade ambulanspersonalen att gå in till kvinnan och dessa kallade på polis för hjälp. Även poliserna, inklusive tillkallad förstärkning, blev angripna med motiveringen att ambulansen kommit för sent till platsen. När polisen till sist fått ordning på släktingarna kunde sjukvårdarna gå in till kvinnan, som dessvärre hunnit avlida under tiden. Jag säger bara, som så många gånger förr: Man får aldrig sluta att förvåna sig. Människan tycks vara förmögen till att ständigt överträffa sig själv i både stollighet och dumhet!

Inga kommentarer: