lördag 9 januari 2010

Saab på väg till slaktbänken!?

Ytterligare två vinterdagar med temperaturer nedåt 15 - 20 minusgrader har på nytt begränsat vår lust att vara utomhus. Nu har det varit svinkallt så länge att man snart måste börja att vänja sig. Kylan ger heller ingen motivation till att driva debatt klimat och global temperaturökning just nu. Men väder och klimat har självklart inget direkt samband. Vi har i alla fall tagit ett par promenader och njutit av solen i det klara vädret. För övrigt är julen avvecklad och det rullar åter på i vardagens hjulspår här hemma.

Det kan man däremot inte säga om den såpopera som affären med Saab Automobile utvecklats till. Nu har GM utsett en likvidator som ska starta avvecklingen av företaget samtidigt som man fortsätter att utvärdera köpbud, som kommit in i elfte timmen, från ett antal mer eller mindre seriösa spekulanter. Fackbossarna på Saab är ilskna och tillvitar GM alla möjliga invektiv och en svensk statssekreterare ska resa till Detroit för att försöka ta reda vad GMs egentliga avsikter med företaget är.
Hela historien svajar och massmedia står på tå efter alla uttalanden från aktörer som talar i egen sak och trovärdigheten sjunker för var dag. Varför har alla dessa köpintresserade vaknat just nu, när bolaget varit till salu i ett helt år? Hur kan facken tala om ljus framtid för ett bolag som nästan aldrig gått med vinst? Vad tänker GM med sitt dubbelspel om avveckling samtidigt med utvärdering av anbud? Vad vill egentligen statssekreteraren åstadkomma i Detroit när regeringen hela tiden sagt att detta inte finns på deras bord?
Det är ingen högoddsare att tippa att GM säljer Saab i bitar - Saab 9-5 tekniken är redan på väg till Kina och ska börja säljas som Buick - för att rädda så mycket pengar som möjligt. Kvar blir de anställda som i slutändan måste söka stöd hos stat och kommun tills tillvaron så småningom åter rett ut sig. Allt annat tyder på en naiv syn på internationellt affärsliv och skulle vara en stor överraskning. Men jorden går inte under och med tiden kommer även denna historia att begravas i dammiga arkiv!

Inga kommentarer: