fredag 22 januari 2010

Utförsäkrad

Dagarna rullar på i jämn lunk och man kan så smått börja känna av att vintern gått in i andra halvlek. Vädret är mildare och himlen ljusare, men man ska inte låta sig luras, svåra återfall kan komma ända in i april. Efter att ha varit på östra köpcentret igår och veckohandlat, åkte vi efter lunch ner till Mälaren och tog en promenad på några kilometer i mera ovana delar av staden. Idag blev det däremot fyra kilometer i närområdet. För övrigt har vi fortsatt som tidigare i veckan - hustrun med släktforskning och jag själv med föreningsuppdrag.

Den senaste tidens debatt om de nya reglerna för sjukförsäkringen i Sverige har lagt grunden för något som kan bli en rejäl strid inför höstens val. Regeringens goda uppsåt finns ingen anledning att betvivla sett i ljuset av den s k arbetslinjens politik. Människor ska ha rätt till ett arbete och de som saknar ett ska få hjälp till att få ett arbete för sin försörjning. Bidragsförsörjning á la socialistisk uppfattning ska minimeras medan insatser för sjuka människors rehabilitering prioriteras.
Rätt tänkt, men ändå högst riskabelt, med tanke på de absurda effekter som uppstår i enskilda fall. Dagens exempel är en kvinna med svåra ryggproblem, som tills nu väntat på operation i tre och ett halvt år, men som nu efter operationen är utförsäkrad och hänvisas till arbetsförmedningen för introduktionskurs för att istället kunna få aktivitetsstöd. För att kunna delta måste hon ta tjänstledigt från sitt nuvarande arbete, som hon med största sannolikhet kan fortsätta med efter sin konvalecens.
Visst får man räkna med att generella system ibland slår snett, men man undrar ju varför byråkrati alltid måste stå i motsats till sunt förnuft. Dessa brister riskerar nu att i höst lägga utvecklingen i händerna på en röd socialminister och då kan vi räkna med att bidragssystemen på nytt blir verktyg för frisering av arbetslöshetsstatistiken och människor i utanförskap åter blir fler och fler. Försäkringsbyråkraterna måste snarast ges chans till att undvika dessa stupida effekter av regelverket!

Inga kommentarer: