torsdag 7 januari 2010

Storebror ser dig!

Efter att kylan (-21 grader) hållit oss helt inspärrade under trettondagen, tog vi oss idag ut på en liten promenad i närområdet. Bland annat köpte vi mera fågelmat till de stackars djuren som inte har något val hur kallt det än blir. De senaste dagarna har vi, utöver det vanliga fågelgänget också haft besök av några stjärtmesar ett par gånger. Mera storvuxet besök under fågelbordet har det också varit i form av både hare och rådjur. Tiden här hemma har vi mest ägnat åt TVs vintersport och de svenska drabanterna har faktiskt lyckats sno åt sig några pallplatser de senaste dagarna.

För en stund sedan fick vi ett nytt exempel på den moderna nyhetsförmedlingens resurser. Det kom genom direktsändning av Fox News via internet från ett skottdrama på ABBs kontor i St Louis i Missouri, USA, där en f d anställd brutit sig in och skjutet vilt omkring sig. Åtminstone tre personer hade skottskadats. Bara några minuter efter det inträffat kunde alltså ett TV-bolag sätta hela världen på parkettplats för att åse hur polis omringat (vi kunde räkna åtminstone 17 polisbilar) ABBs fabriksbyggnad för att ta sig an brottslingen som fanns kvar i byggnaden.

Visst har elektronisk utrustning många fördelar, men också en del mera tveksamma. Det spektakulära terroristförsöket med att spränga ett flygplan över Detroit för ett par veckor sedan har inte blivit utan konsekvenser - ännu större säkerhetskrav på flygplatserna har anbefallts och för att få åka till USA krävs nu i flera länder att man genomgår s k "nakenröntgen", d v s en scanner som kan upptäcka saker som gömts under kläderna.
Detta är nutid men forskning har mer i beredskap. I framtiden kan det bli tal om att man ska avsökas med en "sanningskamera" som kan jämföra en persons ansiktuttryck med en normalbild lagrad i en databas och på detta sätt avgöra om man har "rent mjöl i påsen".
Jag säger bara: George Orwell var kanske 25 år för tidigt ute i sin roman 1984, men han hade rent inte fel. Nu saknas snart bara tankepoliserna! Man får ändå lyfta på hatten för Orwell som redan 1948 kunde förutse den utveckling vi nu har!

Inga kommentarer: