måndag 11 januari 2010

Kärnkraften på frammarsch

Det lokala klimatet börjar nu bli enformigt - fortsatt soligt väder men lika svinkallt. Det betyder också att vi fortsätter att till största delen sysselsätta oss inomhus. Igår fanns det gott om "underhållning" i form av alla sorters vintersport och svenskarna lyckades också få någon pallplats. Våra promenader har således inskränkts till kortare sträckor i närområdet.

Idag fick dessutom hustrun vandra ensam eftersom jag var inbokad för ett möte hos min gamla arbetsgivare, Westinghouse Electric Sweden, med M-energiprogramgruppen och representanter från Kungl Vetenskapsakademins energikommitté. Det var ett givande möte som bl a bjöd på överraskande information om hur expansiv kärnkraftsbranschen är just nu. Westinghouse räknar med att i Sverige netto nyanställa en person varannan dag under hela detta året. Därmed blir företaget i det närmaste dubbelt så stort som när jag slutade min karriär 2003.
Det var också intressant att ta del av den analys som professorerna från KVA gör av svensk opinionsbildning av idag. Till vissa delar är den offentliga propagandan att betrakta som ren desinformation! Huvudaktörerna är en kärnkraftfientlig generaldirektör på Statens Energimyndighet och en totalt enögd generalsekreterare i Naturskyddsföreningen. Båda dessa instanser matar massmedia, konstant och systematiskt, med negativ information om kärnkraft och förtiger allt som kan leda i motsatt riktning. Hela tiden svartmålas kärnkraften med bilder av ett svårhanterat reaktorprojekt i Finland, utan att säga ett ord om att 35 reaktorer idag är under byggnad i världen (enligt plan och utan problem), ytterligare ca 100 är planerade för upphandling och därtill ca 250, som är föreslagna för projektering under den närmaste 20-årsperioden.
Av diskussionen framgick också vilka enorma insatser som satsas internationellt och främst i Japan och Sydkorea för utveckling av nya reaktorkoncept. Detta är teknologier med förmåga att använda tillgängligt kärnbränsle 30 - 50 gånger mer effektivt än de som är i drift idag. De får också förmåga att återanvända använt bränsle och därmed drastiskt minska behovet av avfallsförvaring.
Den svenska kraftindustrin har aviserat planer på kommande utbyte av fyra till sex reaktorer med väsentligt ökad eleffekt och redan idag producerar svensk kärnkraft totalt mera elkraft än före nedläggningen av Barsebäck. Jag ser det som en riktig ödets ironi att dessa besked meddelas år 2010 - året då svensk kärnkraft enligt folkomröstningen 1980 skulle vara helt avvecklad!!

Inga kommentarer: