onsdag 13 januari 2010

Naturens krafter

Med risk för att verka tjatig, tvingas jag fortsätta att skriva om den ovanligt tydliga vinterattack vi upplever i år. Denna till trots, och med lite tillvänjning, har vi avverkat vår regelbundna motion - nu åtta kilometer promenad på två dagar. Det biter i ansiktet men det får man tåla. Idag gav vintern också ett prov på sin egenskap av naturkraft. Massor av tåg har fått ställas in i Mälardalen idag p g a nedisning av loken. Av detta följde kaos i arbetspendlingen som omfattar flera tusen personer när ersättningstransporterna inte på långa vägar räckte till. Vi har därmed fått se ett bra exempel på människans litenhet emot naturen, som utan vidare sätter samhället ur spel.

Betydligt värre naturkrafter gav sig till känna i den gångna nattens jordbävning på Haiti - den största på 200 år på ön. Stora delar av huvudstaden Port-au-Prince har raserats och många tusentals människor har skadats eller dödats. Det är fortfarande svårt att få bekräftade uppgifter från jordbävningsområdet eftersom telefon- och dataförbindelserna till stor del är avbrutna. Jordbävningen hade sitt epicentrum nära staden och panikslagna människor rusade ut på gatorna när det första kraftiga skalvet följdes av några mindre kraftiga efterskalv.
USA:s ambassadör i Haiti betecknade i CNN skalvet som en betydande katastrof och USA har lovat såväl humanitär som militär hjälp till landet. Stilla havets tsunamivarningscenter utfärdade en tsunamivarning för Karibiska havet strax efter jordbävningen, men den kunde återtas några timmar senare.
Det är naturligtvis svårt för oss i vår lugna del av världen att föreställa oss de drabbade människornas situation. En kraftig jordbävning, var den än inträffar, slår ut samhället och människorna utlämnas åt omvärldens goda vilja att hjälpa. Extra angelägen är hjälpen när ett land som Haiti - ett av världens fattigaste - är det drabbade!

Inga kommentarer: