tisdag 5 januari 2010

Elproduktionen slår i taket

Trettondagshelgen får vi i år uppleva i närmast arktiskt klimat. Just nu pekar termometern på - 18 grader och ytterligare sänkningar är utlovade. Detta har gjort att vår utevistelse blivit mindre frimodig, så igår åkte vi till stan och gick en stadspromenad, shoppade en del och besökte biblioteket. Idag tog vi bilen till östra köpcentret för att veckohandla. Efter lunch åkte vi sedan till Hallstahammar och gjorde ett besök på Åsby handelsträdgård och besåg deras trevliga utställningar av växter av allehanda slag. Inklusive bakgrundsmusiken var det till vissa delar som ett besök i Medelhavsområdet - en riktigt billig tur till södern kan man säga.

Skämt åsido! Det vinterväder vi har är både besvärligt och dyrt för gamla Sverige. Energikostnaderna springer iväg nästan helt okontrollerat. Igår fick stadens eget värmekraftverk mer än dubbelt betalt per kilowattimme och sjunker tempen blir det ännu värre. Nu är dessutom frågan om landets elproduktion pallar för trycket. För en timma sedan var förbrukad effekt uppe i 25 600 MW vilket betyder man börjat knapra på avbrottsreserven. Ett bortfall i en av de stora reaktorerna är då tillräckligt för att förbrukning kommer att börja kopplas bort. Fortsätter kylan när industrin börjar köra igång på allvar efter helgerna blir det ännu värre.
Detta skulle kunna bli en nyttig lärdom för alla de "miljövänner" som vill stänga kärnkraft och bygga vindkraft. Den är inte mycket värd i effektbalansen eftersom det ofta blåser som minst när det är riktigt kallt. Som väl är så har det åtminstone hittills varit andra och mera vidsynta beslutsfattare som hållit i taktpinnen, men man vet ju inte hur det kan gå om den "rödgröna röran" skulle gå åstad och vinna valet till hösten. Då kan vad som helst hända!

Inga kommentarer: