lördag 1 oktober 2016

Rysk arrogans

Efter regn kommer sol brukar man säga och det har vi just nu ett strålande bevis för. Sedan de två regndagarna tidigare i veckan har vi nu samma strålande sol som vi i stort sett unnats under hela september. Meteorologerna har dessutom lovat liknande fortsättning under den kommande veckan och därtill är den irriterande blåsten försvunnen.
Igår tog vi det vackra vädret tillvara genom en utflykt till vår norra grannkommun och åt lunch på 'vår' kinarestaurang där. Idag har jag emellertid varit svårt justerad efter en fallincident igår och fått hålla mig i stillhet. Hustrun har därför ihärdigt fått genomföra motionsrundorna på egen hand. Man hoppas ju förstår att min ofrivilliga inaktivitet ska bli relativt kortvarig.

Idag var det tanken att vi skulle få veta hur det egentligen står till med våra ryska relationer när den ryske ambassadören Tatarintsev ställde upp i veckans lördagsintervju för Dagens Eko. Tydligheten i detta blev väl vad man kan förvänta från en representant för diplomatkåren. Han tillstod dock att relationerna är de sämsta på mycket länge, främst på grund av händelserna i Ukraina. Men han dementerade bestämt att det skulle finnas något hot från Ryssland mot Sverige, utan betecknade sådan rykten som en propagandakampanj av svenska massmedier. Ett förtäckt hot kunde ändå skönjas i att vid ett eventuellt svenskt medlemskap i Nato skulle detta få "militärtekniska konsekvenser" och att Ryssland alltid haft respekt för den svenska alliansfriheten.
På en punkt var ambassadören mycket tydlig: Krim är inte förhandlingsbart, det är en del av Ryssland. Lika tydlig var han med att de ryska insatserna i Syrienkriget har förhindrat att Daesh tagit över stora delar av landet och att rapporter om stora mängder civila dödsoffer är illvillig propaganda.
Huruvida intervjun ger någon klarhet kring rysk politik kan betvivlas. Den motsade inte Putins många gånger tydliga stormaktsambitioner och de senaste årens omfattande militära upprustning kan inte döljas av en pratglad diplomat. Det finns tvivelsutan goda skäl till fortsatt vaksamhet vis-á-vis 'den ryska björnen'.

Inga kommentarer: