onsdag 26 oktober 2016

Vargen kommer!?

I morse kunde vi notera ett för årstiden nytt inslag i väderleken, nämligen höstens första frostnatt. Precis som vanligt blev morgontidiga bilister 'tagna på sängen' av halkan, dock utan några rapporter om svårare olyckor. Själv klarade jag en cykeltur till stan på förmiddagen för ett styrelsemöte i Club Artis utan något problem. På eftermiddagen blev det ännu ett besök i city då hustrun träffade en naprapat för att få bättre hjälp mot sin besvärande värk.
Igår var det lite murrigare väder, men vi fick ändå plats för en promenad längs Mälarstranden öster om stan. För övrigt har vi hållit oss hemma.

Några som inte hållit sig hemma är de två ryska robotbestyckade korvetter som omkommenderats från Svarta havet till Östersjön för stationering i Kaliningrad. Sveriges försvarsminister betecknar det inträffade som oroande och ser härmed en ökad spänning i Östersjöregionen. Räckvidden hos de medförda robotarna kan täcka större delen av Europa från den nya placeringen. Någon analys om ryssarnas avsikter har ännu inte presenterats, men Liberalerna, som innehar ordförandeposten i riksdagens försvarsutskott, kan se en koppling till att USA planerar att stationer 330 marinkårssoldater i Norge. Liberalerna uttrycker oro för att 'något kan hända i Baltikum' och att vi varje dag får påminnelse om behovet av en anslutning till Nato.
Särskilt överraskande är det inträffade inte sett i ljuset av Putins systematiska uppbyggnad av Rysslands militära kapacitet på alla plan. Hans ambitioner att återupprätta något som liknar det gamla sovjetväldet är uppenbara. Detta 'projekt' pågår på alla fronter från utplacering av robotbatterier till desinformation ägnad att försöka splittra EU. Det finns goda skäl till stor vaksamhet och för svenskt vidkommande är utplacering av en pansarbataljon på Gotland inte mycket att komma med - behovet av Nato-medlemskap rycker allt närmare!

Inga kommentarer: