torsdag 20 oktober 2016

Oväntat statsbesök

Trots att hösten vädermässigt nu är här, har vi ännu inte haft någon frostnatt, men igår passerades i alla fall en milstolpe på vägen mot den mörka årstiden då utemöblerna blev inpackade för vinterförvaring. En annan lika tydlig indikation är att jag idag kunde kratta ihop fyra stora, packade korgar med nedfallna vissna löv på tomten.
De senaste dagarna har det varit en hel del att göra med vår målarklubb och under gårdagskvällen hade vi medlemsmöte med ett intressant och givande föredrag av en västeråskonstnär. Trots alla plikter har vi ändå hunnit med våra motionspromenader och idag blev det en längre runda på landsbygden norr om stan.

Idag fick vi också med morgonnyheterna veta att statsministern kommer att göra ett officiellt besök i Saudiarabien under kommande veckohelg. Överraskade bedömare tror att besöket kan kopplas till Sveriges förestående inträde i FN:s säkerhetsråd. Att man dessutom kommer att inleda sin sejour i rådet som ordförande gör det inte mindre viktigt med goda diplomatiska relationer, inte minst med de s. k. G20-länderna. Med Saudiarabien har ju dessa inte varit de allra bästa sedan vår utrikesminister våren 2015 kallade landet för en diktatur med 'medeltida' människosyn och sätt att hantera sina inre angelägenheter. Detta är självfallet också förklaringen till att nämnda utrikesminister, som annars brukligt är, ej deltar i det förestående besöket.
Det vi nu kan hoppas är att statsministern, som gammal facklig förhandlare besitter något bättre diplomatiska färdigheter. Saudiarabien har visserligen ett för oss något främmande statsskick med feodala och religiösa (sharialagar) inslag. Detta må vi ha synpunkter på, men med förolämpande uttalanden ändrar man knappast på denna tingens ordning. Lyckas statsministern återställa fungerande diplomatiska relationer är mycket vunnit, som på sikt åter kan ge oss möjligheter att påverka utvecklingen i detta oroliga hörn av världen.

Inga kommentarer: