måndag 10 oktober 2016

Ekonomisk fingerfärdighet

Höstvädret avancerar endast långsamt med för årstiden hög temperatur, men något envisare höstvindar. Höstfärgerna i trädens lövverk ligger också långt efter normal tidplan, så man väntar med viss spänning på hur det ska fortsätta under resten av året.
Förutom hustruns regelmässiga morgonpromenader har vår motionsverksamhet inskränkt sig till en promenad i närområdet igår och en vända på stan idag i samband med veckans målarpass. Detta blev för övrigt inte särskilt produktivt för min del eftersom jag hade ansvar för eftermiddagsfikat den här veckan. För övrigt har vi hållit oss här hemma med våra vardagliga sysslor.

Genom massmedia fick vi idag veta att det minst sagt tvivelaktiga taxiföretaget Uber Pop till sist ställs till svars för olaga taxiverksamhet. Tidigare har ett 60-tal förare rannsakats och dömts för samma sak. Att man kallar det samåkningstjänst som förmedlas genom en central kontakttjänst biter således inte på det svenska regelverket. Företaget Uber, som är internationellt verksamt i ett stort antal länder, betraktar sin affärsmodell som ett inslag i en delningsekonomi, tänkt att underlätta för gemensamma lösningar av transportbehov. Samma fenomen är på gång att utnyttjas på allt fler områden från cykeltransporter till uthyrning av parkeringsplatser. Grundprincipen är att tjäna pengar på utnyttjande av lättköpta, billiga sektorer i samhället och sälja till den som av bekvämliga eller tvingande skäl är beredd att betala ett högre pris.
Polisen betraktar det hela som bondfångeri och beklagar de taxichaufförer som fått ta smällen juridiskt. Det är heller inte svårt att inse att konceptet naturligtvis går stick i stäv mot svenskt jämställdhetstänkande. Rent ekonomiskt torde det däremot vara en lysande idé förutsatt att ett anpassat regelverk förhindrar skattesmitning och otillbörligt utnyttjande av svaga människor i samhället. Men i det läget har ju självfallet också en del av guldkanten för företagaren falnat.

Inga kommentarer: