måndag 31 oktober 2016

Il papa på sverigebesök

Höstvädret har nu tagit ett starkare grepp om våra trakter med allt mer avlövade träd och temperatur strax över nollan, dock med endast blygsamma inslag av nederbörd. Nu har emellertid varningar utfärdats för förstående snöfall och dagarna har blivit ännu kortare efter övergången till normaltid igår.
Med lite solsken från himlen passade vi igår på att göra en liten utflykt till västra grannkommunen och ta en promenad i vår gamla hemmiljö - aktiviteterna där är nu dock stängda för säsongen och även Skanzen förbereder sig för vinterdvalan. Idag kunde vi för vår egen del notera en händelse i samma riktning när jag bytte till vinterhjul på bilen. Sedan var det dags för veckans målarpass där hustrun arbetade med landskapsmotiv i akvarell medan jag själv nu ska prova på porträttmålning i blandteknik, en utmaning så gott som något.

En utmaning i en helt annan dimension är Sveriges mottagande av påven, som idag kommit till Lund för ett officiellt besök. Där har han först hållit en mässa i domkyrkan för inbjudna honatiores  och på eftermiddagen blev det ett stormöte med 10 000 (betalande) personer i Malmö. I morgon deltar han i en katolsk mässa för 18 000 personer, också i Malmö. Det är 27 år sedan Sverige förärades ett påvebesök och i dagens 'onda värld' har det krävts säkerhetsinsatser som endast ett amerikanskt presidentbesök annars kan räkna med.
Denna gång avser besöket att manifestera att man nu, 500 år efter Martin Luthers reformation, har lagt gammalt groll åt sidan när katoliker och protestanter i en gemensam gudstjänst kan sprida hopp i Sverige och världen. För egen del, som en sekulariserad svensk medborgare, ser jag tilldragelsen som vilket politikerbesök som helst, men välkomnar naturligtvis alla åtgärder som kan minska religionernas inverkan på människors sätt att illa bemöta varandra. I andra delar av världen ser det ju just nu mera mörkt i dessa avseenden.

Inga kommentarer: