lördag 8 oktober 2016

Problem för flyktingboende

Den förväntade brittsommaren blev i år klen sett i ljuset av den varma, soliga höst som vi fått uppleva, och nu tycks väderguden ha ändrat kurs mot bistrare tider. De senaste dagarna har bjudit på stor omväxling i menyn av sysselsättning. I onsdags använde vi dagen för en utflykt till Avesta för bl. a. gravskötsel i Grytnäs. Vi passade då också på att äta en god lunch på en för oss nyupptäckt libanesisk restaurang. Dagen efter hade jag en del bestyr med vår målarklubb och sedan medlemsmöte i astronomiföreningen på kvällen. Igår var det bakning som gällde på förmiddagen - frallor och finska rågkakor för min del och kaffebröd för hustrun, och idag har jag tillbringat tid på Högskolan med det nationella arrangemanget Astronomins Dag och Natt. Mellan varven har det dessutom behövts en del trädgårdsskötsel och nu är äppelskörden i princip klar för den här gången. Det blev otroliga ca 70 kg äpplen på ett enda träd!

Från civilsamhället kan noteras att den, som vanligt, kontroversielle Bert Karlsson nu är i farten igen. Den här gången handlar det om flyktingboenden, som nu plötsligt börjar stå tomma och som tvingar till uppsägning av personalen. Bert Karlsson, som tjänat tiotals miljoner kronor på verksamheten, skyller problemen på Migrationsverkets kortsiktighet och försök att vältra över sitt ansvar på kommunerna.
I sak har han ju rätt vad gäller situationen för hans företag, men samtidigt måste det erkännas att inte heller Migrationsverket har någon lätt roll att spela. I sista hand återfaller hela problematiken på den huvudlösa politik som först tillät en näst intill okontrollerad invandring för ett år sedan och därefter satte ett plötsligt tvärstopp. I det läget är det inte rättvist att anklaga Bert för dålig personalpolitik, efter att han i sann entreprenörsanda löst mängder av bostadsproblem för Migrationsverket. Att han sedan kunnat tjäna en hutlös massa pengar på affären är helt enligt reglerna på en fri marknad. Här är det första hand Migrationsverket som får ta sig en funderare över sin förhandlingsförmåga!

Inga kommentarer: