lördag 29 oktober 2016

Skandalöst presidentval

Nu har den höstliga väderutvecklingen tagit en paus med utetemperatur på över tio grader och utan nederbörd, men med lite besvärande vindar. Den klena vattentillgången har nu även noterats i landets kraftverksdammar med befarad elbrist och höga elpriser framåt vintern. Kanske kommer det då en sanningens minut om kärnkraftens avveckling. Kärnkraften började införas på 1970-talet för att undvika beroende av fossil elproduktion, något som vi nu kan komma att drabbas av importvägen istället.
För vår egen del har vi varit mest hemma, men tog en tur till västra köpcentret för fredagslunch och lite shopping igår. Idag åkte vi till nybyggnadsområdet i Geddeholm för att se på utvecklingen där. Många fina hus har byggts men priserna på över 5 miljoner, en mil utanför stan, verkar snart besinningslösa. Hur ska det sluta om räntorna börjar att stiga? Det känns i  vilket fall som helst skönt att vara skuldfri!

En som inte verkar vara helt utan skuld är den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton. Valkampanjen mellan henne och Donald Trump lär komma att gå till historien som den smutsigast hittills i landets historia och de amerikanska väljarna i gemen vill egentligen inte se någon av dem som president. Frågan är nu vilken av dem som har den sämsta CV:n - Trump med sina oborstade maner och rabiata idéer om det mesta, eller Clinton med en skandallista det inte verka gå att se slutet på. Mest graverande är dock ändå hennes sätt att hantera offentlig korrespondens på en privat mailserver - dokument som senare försvann spårlöst. FBI-utredningar om detta har avslutats utan att något brottsligt kunnat beläggas, men nu är det dags igen med nya avslöjanden av samma art och FBI har öppnat utredningen på nytt.
Det känns i vilket fall som helst skönt att som i vårt land ha statschefen tryggad för flera årtionden framåt genom vårt svenska kungahus. I perspektivet av uppjagade och ibland tvivelaktiga presidentval är det svårt att förstå den republikanska rörelsens argumentation för ett annat statsskick.

Inga kommentarer: