tisdag 4 oktober 2016

Brist i svensk konkurrenskraft

Trots högtrycksläge (igår noterades i Kiruna det högsta lufttrycket som någon gång uppmätts i Sverige) och mycket sol, börjar nu vädret få en påtaglig höstkaraktär och vi har haft två nätter med rimfrost på taken. Själv har jag först idag återfått acceptabel rörlighet efter min funktionsnedsättning, så det har blivit mest stillasittande verksamhet. Hustrun har dock inte missat sina motionstillfällen.
Igår tog vi oss ändå till veckans målarpass och idag startade vi med en tur till östra köpcentret. Efter det gjorde jag ett nytt besök på Club Artis för att diskutera lokalrenovering som behövs.

Idag kom det tidigare förvarnade beskedet om att Ericsson varslar 3 000 anställda om uppsägning, vilket bl. a. sannolikt betyder hel nedstängning av företagets anläggningar i Borås och Kumla. Visserligen återstår förhandlingar med facket, men den klara intentionen är att produktionen i Borås ska flyttas till Ungern. Åtgärden är helt i linje med Ericssons strategi att i kostnadsbesparande syfte globalt koncentrera produktionen till färre ställen och utanför Sverige. För några år sedan var det Katrineholm som drabbades på samma sätt och ännu flera orter har tidigare fått känna på större eller mindre indragningar.
Från regeringshåll handlade reaktionerna som vanligt om vad som göras för de som drabbas av uppsägning och tillsätter en samordnare för offentliga åtgärder. Detta är naturligtvis inget fel men det som sker borde emellertid också leda till reflektioner över att svenska flaggskepp i näringslivet på ett smygande sätt håller på att lämna landet. Hur väl kan Sverige stå sig i den internationella konkurrensen när det gäller att behålla och skapa förutsättningar för nya teknikjobb? I detta avseende är regeringens program snarare att gå i motsatt riktning när man försämrar matteundervisningen i skolan, höjer skatten för ingenjörer och genom skatter gör transporter dyrare. Utan att ha full insyn i allt som görs från politiskt håll, får man ändå en känsla av att de styrande i kanslihuset ännu inte insett allvaret i den press som kommer att drabba Europa från länderna i södra Asien. Nu behövs betydligt tuffare tag annars kan det snabbt bli väldigt oroligt i den svenska ankdammen!

Inga kommentarer: