tisdag 23 februari 2016

Spel för galleriet

Våren har nu försökt återta lite inflytande på vädret, men kalla nätter gör att snön fortfarande ligger kvar. Ett par promenader i närområdet har det ändå blivit och igår var jag på veckans målarpass och fortsatte arbeta på mitt 'porträtt' av en rödräv. Idag besökte vi köpcentra både öster och väster om stan för olika inköp. Bland annat behövdes ett lysrör, som fungerat i åtskilliga år, bytas ut och sådana hittar man inte var som helst i dessa LED-lampornas dagar. Vi inhandlade också en trappstege för inomhusbruk för att enklare klara av insatser i bostadens högre regioner.

I de högre regionerna svävar också visionerna om framtiden i Syrien sedan USA:s och Rysslands utrikesministrar gjort en överenskommelse om att det krig, som nu är inne på sitt femte år, ska börja trappas ner - till att börja med under 'tillfällig' vapenvila. Alla parter ska skriva under avtalet, dock med undantag för Islamiska staten och de rebellgrupper, såsom al-Qaida-anknutna Nusrafronten,  som av FN klassats som terrorister. Därmed blir det förstås lite svårt att förstå hur 'vapenvilan' är tänkt att upprätthållas, men diktatorn Assad sägs ha accepterat överenskommelsen. De undantagna är dessvärre de mest dödliga extremistgrupperna vilket naturligtvis blir en garanti för att inte heller denna vapenvila blir annat än högst tillfällig, om den överhuvud taget kommer till stånd. Den gäller ju i själva verket endast USA:s och Rysslands vasaller i detta ställföreträdande krig. Den syriska regimen har med Rysslands hjälp bombat landet sönder och samman och kommer att fortsätta med detta fram till lördag den 27 då 'vapenvilan' ska börja. Att USA:s utrikesminister beskriver detta som "möjligheternas ögonblick" förefaller naivt och samtidigt cyniskt, då alla vet att Assad-regimens överlevnad är beroende av fortsatt förtryck av civilbefolkningen, och tvingar tusentals människor på flykt.
Från en skyddad åskådarplats kan man enbart konstatera att FN ännu en gång demonstrerar sin tandlöshet och oförmåga till verkningsfulla insatser i kritiska lägen. Kriget kommer att fortsätta tills USA och Ryssland på allvar tröttnat på sin lekstuga och tills dess fortsätter lidandet skoningslöst för en oskyldig civilbefolkning!

Inga kommentarer: