torsdag 18 februari 2016

Skärpning anbefalls!

Idag gjorde vintern ett försök till generalattack mot den gryende våren, men det blev inte mer än 5 cm nysnö och temperaturen gick ganska snart över nollan. Dessa små bakslag kan man ju ändå acceptera med tanke på hur det kunnat se ut här vid denna tid på året. Jag fick dessutom mitt dagliga motionsbehov uppfyllt med snöspade i hand. För hustruns del var det lite sämre eftersom verkningarna efter läkarbehandlingen tvingar henne till stillhet. Men vädret har för all del inte direkt inbjudit till utevistelse.

Ute i världen fortsätter den aldrig sinande strömmen av politikens och politikernas spretiga utslag. Igår inträffade det något ovanliga att påven vid sitt besök i Mexiko angrep en amerikansk presidentkandidat när han kallade Donald Trump för icke-kristen. Skälet var att denne vill bygga murar och inte broar och då är man enligt påven inte kristen. På denna nytolkning av kristendomen svarade Trump att han visst är kristen och 'en snäll kille' men att mexikanarna lurat påven och inbillat honom att så inte är fallet. Håhå, jaja.
Betydligt värre ställt är det med EU och Europas framtid. Storbritanniens hot om ett eventuellt utträde ur unionen har skapat en tilltagande turbulens och förhandlingar pågår om undantag från EU:s regelverk för britterna. Balansgången pågår en knivsegg där EU:s statschefer nu måste hitta de kompromisser som krävs för att kyla ner britterna inför den kommande folkomröstningen senare i år samtidigt som inga prejudikat skapas som uppmuntrar andra EU-länder att komma med liknande krav. Det måste stå klart för alla att en försvagning, eller ännu värre en splittring, av EU skulle allvarligt försvaga vår kontinent i den globala konkurrensen. Den pågående flyktingkatastrofen gör det förvisso inte lättare, där risk dessutom finns för att ökande folkströmmar från ett Afrika med hotande svält i flera länder ytterligare ska förmörka bilden. Det ser inte ut att finnas skäl till några glädjeskutt den närmaste framtiden!

Inga kommentarer: