lördag 27 februari 2016

Nytt läge i Mellanöstern!?

Vi har kunnat glädja oss åt fortsatt högtrycksläge i väderleken med soliga dagar men ganska kalla nätter. Gårdagens aktivitet blev en promenad i närområdet då vi åt en god lunch och uträttade en del shoping. Idag utnyttjade vi det vackra vädret för en biltur till Hallstahammar och Surahammar för att bland annat besöka den pågående konstutställningen på Stenhuset. Vi tog också en promenad till minnesplatsen för Suras gamla träkyrka som förstördes i en anlagd eldsvåda för knappt ett 20-tal år sedan. Inför hemresan blev tvungna att tanka bilen och det var första tankningen i år, vilket säger en del om hur lite bilåkning det blivit denna vinter.

Igår togs två steg i Mellanöstern som kan få stor betydelse för den politiska och sociala utvecklingen i regionen. Den av FN understödda 'tillfälliga vapenvilan' i Syrien som förhandlats fram under påtryckningar från USA och Ryssland inleddes vid midnatt och har med några få undantag hållits de tolv första timmarna. Även om IS och Nusrafronten, vilka Ryssland fortsättningsvis kommer att bekämpa, står utanför avtalet, kan en vapenvila ge den plågade civilbefolkningen en strimma av hopp i den sedan fem år pågående konflikten, som kostat 250 000 syrier livet och drivit 11 miljoner på flykt.
Det andra steget var gårdagens parlamentsval i Iran, vilket nu kunnat komma till stånd efter avtalet med västmakterna om landets kärnenergiprogram. Den därmed följande avvecklingen av de mångåriga sanktioner som Iran levt under ger också den förhoppningar om en bättre framtid. De preliminära resultaten av valet med 60 %-igt valdeltagande talar om ett gott resultat för reformisterna, vilket kan leda till minskat inflytande från det konservativa prästväldet i landet.
Än så länge färgas bilden främst av förhoppningar, men båda stegen har förutsättningar att leda i rätt riktning. Inte minst kan en reformerad politik i Iran leda till minskat stöd för islamistiska grupperingar i hela arabvälden och därmed underlätta för demokratiskt lagda regimer att göra livet drägligare för befolkningen i de berörda länderna.

Inga kommentarer: