torsdag 4 februari 2016

Den stora 'familjen'

Bakslag nummer två för våren har passerat med några minusgrader och lite snöfall. Det var dock ganska tandlöst och definitivt inget trendbrott - våren är fortfarande på väg. Det märks också på att jag nu gjort våransningen av fruktträden, medan hustrun satsade på att baka kaffebröd. Våra motionspass har inskränkt sig till ett par promenader i närområdet.

Världens just nu högst värderade företag och kanske mest kända institution, Facebook, fyller tolv år idag. Det är imponerande att ha gått från ingenting till världens största IT-företag. Men vägen dit har inte varit helt problemfri. Några av fadäserna är
- Den första annonsplattformen, Beacon, gjorde 2007 ingen succé och drog på företaget stämningar för integritetskränkning.
- Flera försök att driva e-handel via Facebook har varit nästan skrattretande taffliga och försvunnit lika snabb som de kom.
- Ett försök att öka kundkretsen genom införande av en minivariant av socialt nätverk för tveksamma personer med klen uppkoppling försvann också utan framgång.
- Första försöket att tilldela användarna en e-postadress kopplad till nätverket behövde en rad reformer innan det överhuvudtaget fick något genomslag.
- Utlämnande av personlig information till tredje part har i olika sammanhang gjort många irriterade och drabbade av oönskad marknadsföring.
- Att puffa någon var en möjlighet som nästan ingen begrep meningen med och tjänsten försvann också med tiden.
- En möjlighet som å andra sidan blivit allt mer uppskattad att det nu är möjligt att dölja gamla pinsamma inlägg som man helst vill slippa att höra talas om.
 Trots allt är det ändå imponerande att man kunnat göra en femtedel av världens befolkning uppkopplade i ett och samma nätverk och det på bara tolv år. Man undrar ju vad som kommer härnäst!

2 kommentarer:

Unknown sa...

Misslyckades med att skicka mail.

Konstaterar att (m) just nu tycks vara det största partiet och att regeringen har mycket lågt stöd. Varför valde grundlagsskrivarna att ha låsta valdagar? Det gör ju i stort sett nyval till en ickemöjlighet senast demonstrerad av decemberöverenskommelsen. Varför inte något som liknar det brittiska med låst mandatlängd efter ett nyval?

Fortsatt tack för intressanta tankar i tiden

BÅA sa...

Det lär inte bli bättre om man inte lyckas få till en regeringsmajoritet i riksdagen. Svenska folket har valt att ge bollen till SD och man får, som bekant, ligga som man bäddat!