måndag 29 februari 2016

Palme in memorian

Vi kan bara glatt konstatera att vi kunnat njuta ytterligare två dagar av soligt senvinterväder med tydlig vårkänsla under dagtid. Igår utnyttjade vi detta för en tur till Björnö där vi tog en promenad på ön. Hela ön, inklusive den omgivande mälarisen var överbefolkad med människor, som ville få del av vårsolen. Tillströmningen var så stor att det nätt och jämt gick att hitta någon parkeringsplats på hela ön.
Idag var det lite lugnare när det var dags för veckans målarpass, men även där var deltagandet oväntat stort med tanke på den inbjudande väderleken.

Under gårdagen dominerades svenska massmedier av uppmärksamheten kring 30-årsdagen av mordet på statsministern Olof Palme. Många organisationer, såväl offentliga som civila, hade olika former av aktiviteter för högtidlighållande av årsdagen.
Det olösta Palmemordet har genom åren fått utgöra en symbol för onda krafters hot mot vårt demokratiska samhälle. Som en ödets ironi fick han, som hade ickevåld som en grundsten för sin politik, bli utsatt för den grövsta tänkbara formen av detta. I den meningen  är det också relevant att upprätthålla denna symbol som påminnelse av de hot som ständigt i olika former lurpassar på oss i vår tillvaro. Kanske är det ur denna synvinkel en styrka att mordgåtan får förbli olöst och därmed motivera ett regelbundet återkommande till symbolen.
Vad gäller åminnelsen av Palmes insatser som politiker är bilden mera splittrad. I den internationella politiken gjorde han många uppmärksammade utspel med sin kraftfulla, ibland något demagogiska, retorik. På det inrikespolitiska planet var hans socialistiskt präglade insatser mera diskutabla. Det, som av hans politiska motståndare kom att benämnas kasinoekonomi, gjorde att Sverige tappade mycket av det försprång man hade efter andra världskriget och till sist lade grunden för den svårartade ekonomiska kris som vi fick leva med under 1990-talet. Det som i våra dagar kanske är mera aktuellt och oroande är att spår av denna politik kan anas även hos den nu sittande regeringen, vilket förtjänar noggrann uppmärksamhet innan det är för sent!

Inga kommentarer: