lördag 6 februari 2016

Assange befriad?

I morse kom det tredje bakslaget mot vårens ankomst, men denna nysnö överlevde bara några timmar och nu har vi över fem plusgrader ute. Det kändes nästan riktigt svettigt vid vår promenad idag. Igår gjorde vi en liten utvikning och tog bilen med en tur till norra grannkommunen där vi gick en runda på stan och åt lunch på 'vår' kinarestaurang - ett riktigt trevligt litet familjedrivet ställe med riktigt god mat. Hemvägen åkte vi via Enköping och kunde då notera att hela östra delen av landskapet är snöfritt!

Frihet är något som också den i Sverige sexbrottsmisstänkte Julian Assange suktar efter. Efter att nu i över fem år åtnjutit asyl på Ecuadors Ambassad i London kunde han idag triumferande berätta för världen att en arbetsgrupp inom FN kommit fram till att han suttit 'godtyckligt frihetsberövad' och har rätt till ekonomisk kompensation. Engelsmännen, som under hans långa tid av flykt undan rättvisan betalat för polisbevakning av ambassaden, är minst sagt måttligt intresserade av att utge någon ersättning. Inte heller de svenska poliser och jurister som utreder det misstänkta brottsfallet är särskilt imponerade av den diffust definierade FN-gruppens slutsatser.
Det saken gäller är huruvida anklagelser mot Assange om våldtäkt på svenska kvinnor är riktiga eller ej och enligt gällande samarbetsregler inom EU ska England utlämna honom till svenska myndigheter för att de ska kunna bringa klarhet i målet. Om Assange sedan är ängslig för att bli vidarebefordrad till USA för att ställas till svars för spioneriverksamhet mot amerikanska myndigheter är inte vårt problem. Det är strängt taget endast hejdukarna i Assanges egna led som hävdar att det som pågår är 'ett av vår tids episka rättsövergrepp'. Även vänstervridna aktivister och agitatorer får finna sig i att stiftade lagar är till för att följas och därför kommer nog den käre Julian att få fortsätta att vara Ecuadors gäst tills han inser att han inte kommer förbi lagens långa arm. Men å andra sidan är kanske hans rum på ambassaden jämförbart med en svensk fängelsecell och i så fall har han ju strängt taget redan avtjänat sitt straff baserat på sitt eget domslut!

Inga kommentarer: