fredag 12 februari 2016

Korrumperade elefanter

Det vårbetonade vädret har lyckats stå emot kung Bores angrepp ytterligare två dagar även om det förekom ett lätt snöfall i morse. För Engelbrektsloppet blev det, till arrangörernas stora sorg, slutgiltigt tummen ner igår sedan snön i stort sett försvunnit även i de norra länsdelarna.
Igår tog vi en promenad i närområdet, men idag hade vi ärenden som krävde bil att uträtta, så det fick bli en mellandag för motionen. Vi passade också på att ta veckans utelunch på en hamburgerrestaurang. Det är förvisso ingen kulinarisk sensation, men duger gott ibland när hunger måste stillas.

En sensation är istället under upprullning i den svenska bankvärlden där de tvivelaktiga affärerna inom Swedbanks toppskikt nu flyttats ut på den öppna arenan. De korrupta fastighetsaffärerna ledde i början av veckan till att bankens VD fick sparken och idag meddelade banken att VD:n anmälts till Finansinspektionen, som skickat anmälan vidare till Ekobrottsmyndigheten. Brottsrubriceringen är finansmarknadsbrott mot marknadsmissbrukslagen, något som VD:n bestämt tillbakavisar. Förundersökning är dock inledd och de listiga affärerna bakom ridåerna kan nu rullas upp i allmänhetens åsyn. Det är fortfarande oklart hur mycket som varit känt inom bankens styrelse, men en del nagelbitning är just nu inte helt osannolik inom den kretsen.
Det är lätt att inbilla sig att den typ av transaktioner som saken gäller hör hemma i länder med en helt annan ranking på korruptionsskalan, men detta bör man nog undvika. Då och då tar människors girighet över det sunda förnuftets klarhet och när bollen väl börjat rulla brukar det vara näst intill omöjligt att få stopp på utvecklingen. Sedan frågar man sig oroligt var de högt arvoderade revisorerna håller hus. Det skrået har ju gång efter annan visat uppseendeväckande inkompetens och nonchalans. Vi minns alla HQ-bankskandalen för några år sedan som nu baxats ända fram till domstolen, även om det aktuella Swedbankfallet inte alls är av den dimensionen.
Till yttermera visso har den sparkade VD:n en 'fallskärm' 19,5 miljoner kronor, vilken dock enligt styrelseordföranden Sundström kan 'omförhandlas' om brott skulle visa sig föreligga. Vad de räntelösa småspararna tycker verkar man inte vara särskilt intresserade av!

Inga kommentarer: