torsdag 25 februari 2016

Den sjuka sjukvården

Vårvädret har nu återtagit kommandot även om nätterna är ganska kalla. Snödropparna har inte vågat visa sig ännu. Våra aktiviteter har de senaste två dagarna varit lite vid sidan av normala rutiner eftersom jag har ägnat mesta tiden åt administration av målarklubben och hustrun har mest fått ägna sig åt sitt på egen hand. Det resulterade bl a i två sorters gott kaffebröd igår. Själv har jag gjort två cykelturer till stan - igår för ett styrelsemöte och idag för ett besök på banken för att introducera vår nyvalda kassör. För övrigt har jag ägnat ett antal timmar åt allt som ska uträttas efter ett årsmöte av medlemsinformation och i kontakter med offentliga instanser och samarbetspartners, men nu verkar det kunna lugna ner sig en aning.

Lugnar ner sig gör det definitivt inte inom den svenska vårdsektorn, snarare tvärtom. Bemannings- och organisationsproblem spär hela tiden på svårigheterna att hinna med. I vissa fall blir till sist pressen för hård och en gräns för kapaciteten passeras. Förra året gjordes 15 700 anmälningar av patienter som ansett sig ha fått skador i vården, en ökning med nio procent mot året före. Detta anses dock till en del bero på ökad 'upplysningsskyldighet' i den nya patientsäkerhetslagen och antalet skador ökar inte i samma takt som anmälningarna. Förra året betalades 630 miljoner kronor ut i ersättningar till patienter och efterlevande i Sverige. Flest skador anmäls, kanske inte helt oväntat, inom ortopedi, kirurgi och verksamheter med stora operationsvolymer.
Problematiken är förvisso komplex och kantas hela tiden av prioriteringar, men man vill ju helst slippa att se rubriker som 'man avled efter 14 timmar på akuten'.  Å andra sidan förvärras problemen i onödan av att kommunerna har för dålig beredskap att ta hand om utskrivningsklara patienter. Totalt låg sådana patienter över 65 år kvar på sjukhuset 211 614 dagar under första halvåret 2015.
Det är självklart inte lätt att ange några patentlösningar för att komma till rätta med den rådande situationen, men helt klart är emellertid att med en ständigt ökande medellivslängd hos befolkningen kommer inget att lösa sig av sig själv!

Inga kommentarer: