söndag 14 februari 2016

Barnens rätt

Veckohelgen har haft en viss tillbakagång vad gäller vårvädret, men någon egentlig vinter går det inte att tala om. Förutom ett par promenader i närområdet har vi hållit oss på hemmaplan och idag på Alla hjärtans dag fick vi ett både oväntat och välkommet besök av äldsta dottersonen och hans fästmö. Av dem fick i en speciell present, nämligen första bilden (ultraljud) på vårt kommande barnbarnsbarn. Det är ännu en påminnelse om hur tiden lider, hur trevlig den än är. Vi fick en rolig pratstund om hur unga familjer har det i dagens samhälle.

När vi ändå är inne på barnavdelningen kan man lämpligen ta sig en funderare på hur pk-maffian terroriserar oss i vår vardag. Ett utslag av detta har inträffat i Malmö när en förskola ställt in filmvisningarna av seriefiguren Alfons Åberg. Orsaken är ett exempel på nästan paranoida föräldrars överbeskydd (curlande) av sina barn, då en mamma anmält kommunen för att 'hennes dotter hade blivit rädd'. Visst ska föräldrar dra omsorg om sina barn och visst ska de finnas till hands när ondska och orättvisor drabbar dem. Det är emellertid en helt annan sak och en otjänst att överbeskydda sitt barn till den grad att det fråntas möjligheten till en normal utveckling av livserfarenhet. Ju tidigare man faller desto mindre är fallhöjden och, i alla fall för det mesta, den efterföljande smärtan.
Dessa överbeskyddade barn har ett underutvecklat skydd mot de smällar de alltid kommer att få ta när de går ut i vuxenlivet. Vad reaktionerna då blir är högst individuellt beroende på den enskilda läggningen, men psykisk ohälsa eller otyglat hämndbegär är ett par inte helt osannolika varianter. Då har det, förmodligen välmenta men helt onödiga, överbeskyddet i slutändan fått helt motsatta konsekvenser än man en gång tänkt sig. Får barnen istället lära av livet i en naturlig ordning är de betydligt bättre rustade när de hamnar i skarpt läge i sin framtid!


Inga kommentarer: