söndag 21 februari 2016

Rytande storm

Under veckohelgen har vintern gjort nya försök att förhindra vårens inträde, men lite snöfall i plusgrader biter inte så hårt, även om ett par mindre insatser med snöskyffeln har fått göras. Ett par promenader i närområdet har det blivit, men idag tog vi bilen ner till stan för ett biblioteksbesök och en liten stadsvandring. På hemvägen åkte vi runt stadens östra ytterområden och fascinerades av hur mycket byggnation av bostäder som pågår. Jag kunde se åtminstone 15 stora pågående flerfamiljshus och ett antal småhus på den korta rundan och trots detta grinar ändå bostadsbristen ungdomar och andra behövande i ansiktet.

Bostadsbrist har det också av helt annan orsak blivit i Fiji-öarna sedan orkanen Winston i förrgår drog in över önationen med vindstyrkor på 80-100 m/sek. Det motsvarar tredubbel orkan med våra mått mätt och är den kraftigaste kända  orkanen i öarnas historia. Ett mindre antal dödsoffer finns bland de drabbade, men ett oerhört mycket större antal har blivit bostadslösa till en del i helt utplånade byar.
Huruvida detta oväder kan skyllas på El Nino är oklart, men det oroväckande är att 'rekordstormar' i de tropiska områdena kommer allt tätare. Den kraftigaste har varit orkanen Olivia, vilken dock kom redan 1996, och drog fram över Australien med uppmätt vindstyrka på 113 m/sek. Helt klart är det emellertid att klimatförändringarna på jorden med ökande temperatur både i atmosfären och hos havsvattnet, kommer att medföra både flera och kraftigare stormar. Vid sidan av de pågående, om än något tafatta, försöken att bromsa uppvärmningen, är det hög tid att mera seriöst förbereda sig för att motverka och skydda sig mot de skador av naturens krafter, som vet kommer i framtiden. Det behövs mycket större insatser i utsatta områden för att minska inverkan på samhället, framför allt av stormar och översvämningar. Och då talar vi inte om att 'halvera utsläppen av växthusgaser på 30 år' utan problemen börjar redan nästa orkansäsong om några månader!

Inga kommentarer: