onsdag 10 februari 2016

Nationalistisk skräckpropaganda

Idag kom det fjärde bakslaget för våren med ett dagslångt anfall av snöblandat regn och temperatur strax över nollan. För vår del blev det en innesittardag och det känns direkt som en liten förlust. Hustrun tog tillfället till att baka goda kaffebullar, men jag har suttit vid datorn en stor del av dagen - mina insatser i Wikipedia tar aldrig slut.
Igår kunde vi åtminstone ta en promenad i närområdet och bland annat se hur snabbt byggnationen fortskrider i det nya bostadsområde som växer upp i närheten. Det är bra, för trots allt byggande på många håll inom kommunens gränser, så råder just nu svår bostadsbrist med skenande priser på andrahandsmarknaden.

I viss mån bidragande till detta är den omfattande flyktinginvandringen. Detta fenomen är på intet sätt nytt för Sverige, men det senaste halvårets omfattning på tillströmningen har medfört en ny ton i samhällsdebatten. Polariseringen mellan 'välkomnande' vänsterkrafter och fördömande högerkrafter börjar få en karaktär som kan bli ohälsosam för samhället. Ett tydligt exempel på detta fick vi idag genom ett flygblad i vår brevlåda med ett främlingsfientligt budskap och en mycket diffust angiven avsändaren. Budskapet kan sammanfattas med citatet: "Hela vår kultur, ekonomi, sociala struktur, vårt demokratiska system och vår etniska homogenitet kommer att slås sönder och ersättas av ett mångetniskt samhälle av samma slag som många av de asylsökande har lämnat bakom sig".
Det kan självfallet inte förnekas att den uruselt skötta invandringspolitiken skapat ett just nu svårhanterligt läge, men ingen form av nationalistisk skräckpropaganda torde bidra till någon godtagbar lösning av situationen. Sverige är ett litet land som är helt beroende av sin omvärld och detta kräver en vidsynthet som inte ryms i någon nationalistisk ideologi. Men därmed är det inte sagt att Sverige, och för den delen hela Europa, kan förväntas assimilera de miljoner människor som drömmer om ett bättre liv på vår kontinent. Globaliseringen kommer att fortsätta, men måste bedrivas i de former och den takt som ger ett optimalt utbyte för alla parter. Det betyder bland annat krav på en mer fast reglerad invandring än den som var svensk politik för bara tre månader sedan.

Inga kommentarer: