måndag 8 februari 2016

Oroligt inom public service

Vårvädret håller i sig och på vår promenad igår kunde jag för första gången i år byta vinterjackan mot en vår-dito. Alla är dock inte nöjda med tingens ordning just nu - norbergarna i de norra länsdelarna börjar bli oroliga för att årets upplaga av Engelbrektsloppet på skidor ska töa bort, och det vore ju synd efter allt nedlagt arbete.
För vår del var det idag dags med veckans målarpass där jag kunde göra klar den pågående bilden av en stadsjeep i vinterlandskap. Lite mindre produktiv var hustrun eftersom hon svarade för upplägget av fikarasten idag och inte fick så mycket tid till målningen.

I vår massmediala ankdamm har nu kommit upp till ytan den, sedan en längre tid pågående konflikten mellan SVT:s ledning och dess samhällsredaktion. Striden handlar i första hand om vem som ska ha ansvaret som programchef för Uppdrag Granskning, och den stridbare Janne Josefsson hävdar med emfas att det ansvaret måste återlämnas till chefen för samhällsdivisionen. TV-ledningens avsikt att tillsätta en chef  'över huvudet' på UG:s personal är enligt Josefsson ett maktutövande som är både otillständigt och oacceptabelt. Han och ett 40-tal andra medarbetare på bl. a. UG är otroligt kritiska och kräver en snabb lösning av det som skett.
Vad som är den verkliga grunden till krisen är inte helt klart, men en sak kan man väl erkänna, att Janne Josefsson gör man inte som man vill med. Han har i många år, rätt eller fel, varit en reell maktfaktor i den svenska samhällsdebatten och det kanske inte skulle skada med en granskning av det egna, svårt byråkratiskt belastade, egna huset. Det finns säkert en hel del att nysta i, inte minst SVT:s självbild om en oberoende television för 'public service'. En opinionsundersökning, visserligen ovetenskaplig, visade tidigare på partisympatier hos de SVT-anställda med ca 50 procent för miljöpartiet och ca 25 procent för vänsterpartiet. Men det har man ju förstås länge kunnat misstänka utifrån tonen i det samhällsinriktade programutbud som erbjuds.

Inga kommentarer: