fredag 25 juli 2014

Solgudens vrede

Efter att ha ådragit mig en muskelinflammation i ryggslutet har jag varit gravt handikappad i ett par dagar med kraftigt reducerad rörelseförmåga. Det har inte precis underlättat tillvaron i den fortsatta värmeböljan - 33 grader på eftermiddagen i flera dagar. Mina fysiska aktiviteter har hållit sig inom en radie på ca 30 meter. Följaktligen har hustrun fått ta hela bördan med att släpa hem varor som dagens nödtorft kräver. Nu hoppas man bara att den bristande hälsan är av samma typ som jag då och då erbjuds i varierande delar av kroppen och som brukar ge sig efter några dagar. Man vill ju inte gärna leva som en zombie mitt i sommaren.

Idag släpptes en rapport från NASA som utförligt beskriver att solens strålande flöde inte enbart betyder en vacker svensk sommar. Rapporten berättar att moder Jord var i juli 2012 bara några dagar från att ha blivit träffad av en solstorm. Enligt de nu analyserade satellitmätningarna torde det ha varit den kraftigast stormen på 150 år. Det gigantiska partikelflödet korsade jordens bana kring solen endast en vecka efter att vårt klot passerat. En direktträff av en solstorm av den aktuella storleken skulle sannolikt slå ut all elektricitet och all datakommunikation över hela jordklotet. Effekterna skulle vara förödande med kostnader på biljontals dollar. Faran är dessutom inte på något sätt över då fysikerna beräknar att risken för att någon gång möta en liknande storm under de närmast tio åren är omkring en på tio.
I ljuset av pågående diskussioner om alla andra väntade 'katastrofer' för klimat, vattenförsörjning eller överbefolkning, kan man fråga sig hur förberedda vi är för en attack från rymden. En förkrossande majoritet av jordens befolkning har inte en aning om hur de skall klara sig om all elförsörjning slås ut under okänd tid. Frågan är om vi över huvud taget alls kan förbereda oss för en sådan situation som skulle sätta det moderna tekniksamhällets svagheter i en veritabel blixtbelysning. Låt oss hoppas att turen står oss bi även i fortsättningen!!

Inga kommentarer: