onsdag 16 juli 2014

Livet leker!

Sommarväder av svensk normaltyp har fortsatt ytterligare två dagar och igår började vi dagen med ett besök på östra köpcentret för att veckoinköp. Sedan tog vi också tillfället till en promenad i närområdet. Idag blev det istället en tur till stan för att hustrun skulle göra ett läkarbesök. För övrigt har vi hållit oss här hemma med vardagliga sysslor. Men om stund ska vi besöka yngsta dottern för att något försenat fira dottersonens födelsedag.

Idag kunde jag, med en känsla av respekt, hissa flaggan på det som skulle ha varit min mors 100-årsdag. Påpassligt nog visade SVT igår ett reportage om förändringar i den svenska befolkningspyramiden, och då med speciell tyngdpunkt på landets 100-åringar. Det är nu över 2 000 personer som passerat sin egen sekelskiftesdag. Antalet har 16-dubblats under de senaste 20 åren. Det visar sig också att dessa personer är i hög grad inte bara väldigt gamla utan dessutom oväntat pigga och krya. Trots alla domedagsprofetior om dålig kosthållning, osund livsstil och usel sjukvård har vi en ständigt ökande trend hos medellivslängden i Sveriges befolkning.
Av detta kan man dra slutsatsen att allt kanske inte är så illa som pessimisterna vill göra gällande, utan att vi istället i själva verket äter rätt, motionerar tillräckligt och har bättre sjuk- och hälsovård än de flesta andra länder. I den riktningen pekar även att andelen överviktiga personer, särskilt bland barnen, har börjat minska det senaste året. Utan att luta oss allt för mycket tillbaka, kan vi bestämma oss för att vi slagit oss in på den rätta vägen vad gäller hälsokulturen och oförtrutet fortsätta i den riktningen!

Inga kommentarer: